Kiadták a riasztást, villámlással és jéggel jönnek a zivatarok

2023.04.24. 16:55
Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki zivatar miatt több járásra is. Budapest környékén és délnyugaton már van pár villám, a következő órákban még másfelé is kialakulhatnak zivatarok.

Hétfőn egy hidegfront hatására több hullámban, sokfelé kell számítani esőre, záporokra, de emellett zivatarok is kialakulhatnak, melyeket elsősorban apró szemű jég, szélerősödés kísérhet – írja az Időkép. A változó irányú szelet élénk, helyenként erős lökések kísérhetik, de zivatarok környezetében viharos lökések is előfordulhatnak.

14–22 fokra van kilátás, viszont a záporok, zivatarok környezetében hirtelen visszaeshet a hőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország összes vármegyéjére elsőfokú, citromsárga figyelmeztető jelzést adott ki zivatar miatt, majd délután 16 órakor citromsárga riasztás lépett érvénybe több járásban is, amelyek elsősorban az ország délnyugati területeitől egészen a középső részekig terjednek.

Legfrissebb Facebook-bejegyzésük szerint Budapest környékén és délnyugaton már van pár villám, a következő órákban még másfelé is kialakulhatnak zivatarok a labilis levegőben, melyeket lokálisan nagy mennyiségű csapadék, átmeneti szélerősödés és kis méretű jég kísérhet.

Érdemes lesz vigyázni az utakon

A közlekedésmeteorológiai előrejelzés szerint több hullámban sokfelé kell számítani esőre, záporokra, több tájegységünkön zivatarok is kialakulhatnak, néhol apró szemű jég is eshet, így elsősorban vizes, csúszós utakkal találkozhatnak a közlekedők.

Az intenzívebb gócokban hirtelen romolhatnak a látási viszonyok.

A változó irányú szelet élénk, helyenként erős lökések kísérhetik, de zivatarok környezetében viharos lökések is előfordulhatnak, melyek jelentősebb mértékben csökkenthetik a járművek menetstabilitását.

A naposabb tájakon és időszakokban érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni.