Szerda éjjel visszatér a tél Magyarországra: akár -3 fok is lehet

2023.04.26. 19:40
Gyenge fagy várható csütörtök és péntek hajnalban az ország szélcsendes, derült vagy kevéssé felhős tájain. Hideg időjárás főként az ország északi tájain és az Alföld egyes részein várható. Az előrejelzések szerint a fagyos idő elvonul a hétvégére.

Hideg levegő áramlik a Kárpát-medencébe, ezért több helyen jelentősen lehűl a hőmérséklet. Emiatt csütörtök és péntek hajnalban légköri és talaj menti fagy is várható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint csütörtök hajnalban főként az északi tájakon várható fagyos időjárás. Leginkább a hegységek völgyeiben és a fagyzugokban nulla fok alá is csökkenhet a hőmérséklet. Mint írták,

az Északi-középhegység völgyeiben akár -2, -3 fokos minimumok is előfordulhatnak.

Péntekre virradóra pedig az Alföld derült, szélcsendes részén lehet talaj menti fagy. Ezeken a tájakon is több helyen valószínű 0 fok közeli hőmérséklet, továbbá az északi völgyekben lehet csípős a péntek reggel.

Ugyanakkor az Országos Meteorológiai Szolgálat kiemeli: nagy lesz a napi hőingás, így 

NAPKÖZBEN MÁR 13 ÉS 18 FOKRA MELEGSZIK FEL A LEVEGŐ HŐMÉRSÉKLETE.

Nem lesz tartós a fagyos idő

Az előrejelzések alapján azonban nem kell tartani erős és tartós fagytól, hétvégére már felmelegszik a levegő.

Szombaton változóan napos idő várható, többfelé kialakulhat eső, zápor, zivatar. A zivatarokat néhol jégeső, felhőszakadás, viharos széllökés kísérheti. A Dunántúlon élénk, erős lökések kísérhetik az északnyugatira forduló szelet. Délután 13 és 22 fok között alakul a hőmérséklet.

Vasárnap a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett elszórtan fordulhat elő eső, néhol zápor. Megélénkülhet az északi szél a Dunántúlon és a Tiszántúlon is. Délután 17 és 22 fok között alakul a hőmérséklet.

A fagyos időjárásról az Országos Meteorológiai Szolgálat egy humoros videóban is beszámolt szerdán.