Közpénzen vásárolt drága olvasószemüveget a szakályi polgármester

2023.05.06. 13:34
Megrovást kapott Törő Péter, Szakály korábbi polgármestere, amiért hivatali ideje alatt közpénzen vett magának százezer forintos olvasószemüveget. A polgármester úgy nyilatkozott, nem tudta, hogy szabályellenes a vásárlás.

Feljelentették a Tolna vármegyei Szakály község korábbi polgármesterét, amiért az önkormányzat pénzén vásárolt magának 113 ezer forintos szemüveget 2019-ben.

Törő Péter a vásárlás után négy hónappal lemondott posztjáról. Akkor azzal indokolta távozását, hogy nem tudja biztosítani, hogy az önkormányzat költségvetésében az év végéig ne keletkezzen hiány, miután a képviselő-testület meg akarta változtatni a korábban elfogadott büdzsét.

Miután egy helyi lakos feljelentette a polgármestert, belső vizsgálat indult, ami után aggályosnak találták a vásárlást. A feljelentést Paczolay Csaba tette, aki jelenleg a Tolna vármegyei közgyűlés tagja.

A képviselő-testület nem hozott döntést a szemüveg beszerzéséről, de a polgármester a neki biztosított félmillió forintos keretből egyébként fedezhette volna a vásárlást

– mondta el Paczolay a Blikknek. Hozzátette, a helyi szabályozás alapján valamennyi, számítógép előtt dolgozó köztisztviselő kaphat a szemüvegvásárláshoz térítést, csakhogy

A KORÁBBI POLGÁRMESTER NEM VÉGEZHETETT KÉPERNYŐ ELŐTTI TEVÉKENYSÉGET, MERT NEM HASZNÁLT SEM SZÁMÍTÓGÉPET, SEM LAPTOPOT VAGY TÁBLAGÉPET. MINDEZEK ALAPJÁN A SZEMÜVEGTÉRÍTÉSRE SEM VOLT JOGOSULT.

Törő Péter volt polgármester reagált az őt ért vádakra, és elismerte, hogy hibát követett el. Elmondta, hogy a hivatalban szinte minden dolgozó szemüvegét kifizette a hivatal, így ő is vásárolt egyet magának. 

„Kitalálták, hogy ez nekem nem jár, mert én nem ülök a számítógép előtt. Erről egyébként nekem nem volt tudomásom, és akkor egyetlen dolgozót sem zavart, nem is mondta senki, hogy gondja lenne vele” – nyilatkozta az expolgármester. Hozzátette, csak a lemondása után került terítékre ügye.

Az összeget visszafizettem

– mondta. Hozzátette: „ezért van a határozatban, hogy a visszafizetéssel elismertem, jogtalanul vettem a szemüveget. Megjegyzem, akkor nekem ez eszembe sem jutott” – mondta a korábbi polgármester.