Nem tudta a polgármester, hogy egy neonáci küzdősport-gálának adta ki a sportpályát

2023.05.08. 22:02
Magyarázkodni kényszerült Csókakő polgármestere, miután engedélyezte községében a European Fight Night nevű küzdősport rendezvényt. A rendőrség egy szélsőjobboldali találkozónak bélyegezte az eseményt, amelyeken rendszeres a náci ideológia, a nyílt antiszemitizmus és a rasszizmus. Csókakő polgármestere közleményében elmondta, nem tudta, hogy kinek adja oda a sportpályájukat.

A Fejér vármegyei Csókakőn rendezték meg az Európai Harc Éjszakája című neonáci küzdősport-gálát. A rendezvénnyel kapcsolatban a rendőrség közleményt adott ki, amelyben közölte, hogy „a sporteseménynek beállított militáns, neonáci küzdősport rendezvény ténylegesen egy szélsőjobboldali találkozó, melyre várhatóan több száz radikális szimpatizáns érkezik Európa országaiból”.

A korábbi alkalmakból kiindulva a rendőrség elmondta, „okkal feltételezhető a náci ideológia, a nyílt antiszemitizmus, a rasszizmus megjelenése nem kizárólag az eseményre korlátozva”.

Csókakő polgármestere közösségi oldalán arról számolt be: nem tudta, hogy valójában a European Fight Night érkezik a községbe.

Szeretném tájékoztatni a közvéleményt, hogy sem én, sem pedig az általam képviselt község tudatosan nem fogadta be az European Fight Night nevű neonácinak tartott rendezvényt. Sem én, sem pedig közösségünk nem szimpatizál antiszemita, neonáci eszmékkel. Ezektől az eszméktől teljes mértékben elhatárolódom

– írta Fűrész György, hozzátéve, hogy Csókakő nem állt sem szerződésben, sem pedig megállapodásban az említett szervezettel, ugyanis nem ők szervezték a rendezvényt. Elmondása szerint egy magánszemély kereste fel, hogy küzdősport eseményt szeretnének rendezni, ő pedig jóhiszeműen engedélyezte azt.

Mint mondta, 

ha tisztában vannak az előzményekkel, akkor nem adják ki a teret.

A szervezők május 6-án reggel 9-től másnap reggel 9-ig foglalták le a sportpályát.

„Személyesen kértem a szervezőket, hogy ne tartsák meg a rendezvényt a neonáci jellege miatt. Ez ellen a kijelentésem ellen tiltakoztak, mivel ők nem tartották magukat neonácinak, hanem konzervatív, millitáns szervezetnek dekralálták a tevékenységüket, illetve jelezték, hogy kifejezetten a megbeszélt sportrendezvény zajlik a sportterületen, tiltott önkényuralmi jelkép, politikai tevékenység nem zajlik az eseményen” – írta a polgármester.

Fűrész jelezte a rendőrségnek, hogy nem tudta jobb belátásra bírni a szervezőket, és kérte őket, hogy amennyiben úgy látják, hogy fennáll az általuk állított jogszabálysértés, úgy avatkozzanak közbe, mivel nincs törvényes eszköze a rendezvény beszüntetésére.

A polgármester leírása szerint a szervezők elmondták, hogy 

neonáci tevékenységet nem követtek el, nem volt a területen antiszemita megnyilvánulás sem, a rendőrök pedig nem találtak sem körözött személyeket, sem önkényuralmi jelképeket.

Fűrész György közölte: a szervezők a megbeszéltek szerint este 21 órakor átadták a helyszínt és  elhagyták Csókakőt. A polgármester a történtek miatt elnézést kért a lakosságtól.