Ingyen látogatható a Sándor-palota a hétvégén

2023.05.09. 06:57
A hétvégén ismét megnyílik a köztársasági elnök hivatalának otthont adó budavári Sándor-palota Novák Katalin köztársasági elnök beiktatásának első évfordulójának alkalmából.

A köztársasági elnök közösségi oldalán közölte, beiktatásának első évfordulója alkalmából szombaton és vasárnap – május 13-án és 14-én – a Sándor-palota ismét megnyitja kapuit a nagyközönség előtt.

A Sándor-palotát a két napon 10 és 18 óra között lehet megtekinteni, a belépés ingyenes.

A palotában fogadták a pápát

Ferenc Pápa áprilisban látogatott Magyarországra, a katolikus egyházfő pénteki útja a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről a Sándor-palotához vezetett. Itt találkozott többek között Novák Katalinnal, valamint Orbán Viktorral is.  

A fogadáson Ferenc pápa azt kérte Novák Katalintól, legyen a béke követe, tegyen meg személyesen is mindent a mielőbbi béke érdekében.

Aktív diplomáciai munka

Novák Katalin nemrég tért haza Nagy-Britanniából, miután részt vett a királyi pár koronázásán Londonban. 

„Szeretném így is kifejezni a királyi pár iránti nagyrabecsülésemet, és tovább erősíteni Magyarország és az Egyesült Királyság közötti szövetségi kapcsolatot” – írta az eseményről közösségi oldalán a köztársasági elnök. 

Novák Katalin a szokásnak megfelelően több ajándékkal is készült az új uralkodónak, köztük Marton László lovas kisplasztikájával és a királyi pár monogramjaival ellátott túrabakancsokkal.

A köztársasági elnök arról is mutatott fotót, ahogy férjével indulásra készen állnak a koronázási ceremóniára a westminsteri apátságba.

  A magyar köztársasági elnökről az is kiderült, hogy távoli rokona III. Károly Királynak.