Hatalmas medve kószál szabadon Magyarország északi részén

2023.05.14. 07:48
Egy kihelyezett vadkamera fényképezte le az állatot Kánó és Felsőtelekes települések között szombaton.

Barna medvét észlelt az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága május 13-án déli határának térségében, Kánó és Felsőtelekes települések között – közölte Facebook-oldalán az Aggteleki Nemzeti Park.

Mint írták, az állatot egy szóróra kihelyezett vadkamera fényképezte le. 

Kiemelték, hogy 

A Magyarország területére időnként beérkező, kóborló medvék előszeretettel látogatják ezeket a vadászati létesítményeket.

Példaként említették az Iwo nevű, Lengyelországban jeladóval ellátott medvét, aki szintén ezen az útvonalon haladt el, és Rudabányát elérve egy szórón töltött el pár napot, mielőtt visszafordult. Ő Aggtelektől körülbelül 2 kilométerre délre hagyta el az országot.

A most észlelt állat mozgásának irányáról jelenleg nincs több információ – tették hozzá.

Mint írtuk, az elmúlt hetekben a Bükkalján kihelyezett vadkamerák több alkalommal is rögzítették medve jelenlétét. Az Egererdő Zrt. a honlapján tett közzé figyelmeztetést, amelyben kérték az embereket, hogy saját biztonságuk érdekében fokozott figyelemmel kiránduljanak és közlekedjenek a Bükk erdeiben. 

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága korábban egy összefoglalót is kiadott arról, hogyan viselkedjünk a medvével való találkozás esetén.