Dobrev Klára: Orbán Viktor pipiskedve, pöffeszkedve szólt be Brüsszelnek

20230426- MG 5985
2023.05.19. 19:34
Telt ház fogadta pénteken Dobrev Klárát Szegeden. A Demokratikus Koalíció EP-képviselője és árnyék-miniszterelnöke mintegy 650-700 szegedi előtt adta elő a párt politikai roadshow-ját, az „Elhozzuk a reményt, elhozzuk az európai jólétet”. A nagyszámú érdeklődő miatt a szegedi IH Rendezvényközpont nagytermébe pótszékeket kellett behozni.

A DK EP-képviselője és árnyék-miniszterelnöke az Örömódára – ami az Európai Unió himnusza is – vonult be a nagyterembe. Míg Dobrev Klára a színpadra ért, többekkel kezet fogott, néhány embert mosolyogva megszólított egy-két kedves bókkal kedveskedve nekik. A színpadon azonban keményen ostorozta az Orbán-kormány munkáját.

Paprikás krumpli és a magyar büszkeség

Az lenne a nemzeti büszkeségünk, amikor pöffeszkedve, pipiskedve Brüsszelben végigvonul az ország miniszterelnöke és mindenkinek jól megmondja a magáét? Ez lenne a magyar büszkeség?

– tette fel a kérdést Dobrev Klára. Szerinte az igazi büszkeség a hétköznapokból és a mindennapokból táplálkozik. Amikor büszkék tudunk lenni arra, ahogyan élünk.

„Ma külföldön, ha azt hallják, hogy magyarok vagyunk, akkor nem Puskás Ferenc vagy Rubik Ernő jut az eszükbe, hanem Orbán Viktor” – mondta beszédében a DK politikusa, miközben a kivetítőn Orbán Viktor portréja volt látható.

„Hová tűnt a hétköznapok büszkesége? Hogyan lehetnénk büszkék a hétköznapjainkra, amikor kuporgatunk a pénztárcában, hogy meg tudjuk-e venni azt a harmadik tejfölt, ami még a paprikás krumplihoz kellene?” – tette fel a kérdést a politikus miközben a – többnyire idősebb generációhoz tartozó  hallgatóságából többen egyetértően bólogattak.  

Volt már Soros, Migráns, Ellenzék nevű Pistikénk

A több száz fős hallgatóság előtt felszólalt a DK árnyék-kancelláriaminisztere is. A szintén EP-képviselő Molnár Csaba szerint, ha elmegy Brüsszelben bevásárolni, egy centtel sem fizet többet, mintha Szegeden vagy Budapesten tenné ugyanezt. „Miközben a belgák bére sokszorosa a magyarokénak.”

Amit ők kormányzásnak neveznek, az a kormányzás helyetti beszéd: a duma, a valósághajlítás, a hazugságok ismétlése, a propaganda. Nos, ehhez értenek, ezt el tudom ismerni

 – jegyezte meg a kormány tevékenységéről az EP-képviselő. Molnár Csaba szerint az Orbán-rendszernek két borzasztóan egyszerű módszere van. Az első: ha baj van, akkor nincs baj, nem történt semmi. „Hétszeresére emelték a gáz árát, miközben azt mondták, hogy Magyarországon a legolcsóbb.” A másik módszer: a hibáztatás és a bűnbakkeresés. „Mint az óvodában, amikor a rossz gyerek rögtön megvádolja Pistikét. Mennyi Pistikénk volt az elmúlt pár évben? Soros nevű Pistikénk, Migráns nevű Pistikénk, Ellenzék nevű Pistikénk.” Molnár Csaba szerint a kormány a magas inflációt a háborúra fogja. „Pedig az infláció valódi oka: Orbán Viktor” – állította a képviselő. Hozzátette, a kormány bukásával ez a probléma is megoldódna.

A szegedi recept

Botka László, Szeged polgármestere egykor az MSZP-ben kezdte politikai karrierjét. A szegedi politikus – sok más politikustársához hasonlóan – hátat fordított egykori pártjának. Jelenleg az Összefogás Szegedért Egyesület színeiben politizál. A korábbi helyhatósági választásokon Botka mögött sorakozott fel az összes ellenzéki párt, az ő támogatásukkal tud minden egyes alkalommal elsöprő győzelmet aratni.

A jövő évi önkormányzati választásokon lesz olyan település, ahol a szegedi recept fog érvényesülni

– mondta az Index kérdésére Dobrev Klára. Az árnyék-miniszterelnök szerint 2019-ben az ellenzéki pártok több mint 300 helyen állapodtak meg. Csupán két-három településen fordult elő konfliktus. „Biztos vagyok benne, hogy 2024-ben is okos megállapodásokat fogunk kötni. Minden helyen ki kell találni azt, ami leginkább a NER bukását eredményezi” – tette hozzá a DK EP-képviselője.

(Borítókép: Dobrev Klára 2023. április 26-án. Fotó: Németh Kata / Index)