Meghalt Orbán Viktor tanácsadója

D  TT20141124012
2023.05.25. 19:01

Tellér Gyula szociológus korábban SZDSZ-es országgyűlési képviselő volt. A politikus már az első Orbán-kormány idején is együtt dolgozott a kormányfővel, 2010-től pedig a miniszterelnök főtanácsadójaként segítette munkáját.

Elhunyt Tellér Gyula (1934–2023), aki tudását és csalhatatlan erkölcsi érzékét a nemzet szolgálatába állította azért, hogy megértsük életünk mélyebb és magasabb összefüggéseit

– írta Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának korábbi vezetője.

SZDSZ-alapító volt, de a Fidesznél futott be nagy karriert 

Tellér Gyula 1988-ban a Szabad Kezdeményezések Hálózata, valamint a Szabad Demokraták Szövetsége egyik alapítója volt. A rendszerváltást követő első szabad parlamenti választáson az SZDSZ országos listájáról került a parlamentbe, ahol a gazdasági bizottság tagja volt.

A következő választáson azonban már nem indult, sőt ki is lépett az SZDSZ-ből. 1995-ben a Magyar Polgári Demokraták Társaságának alapítója volt. 1996 és 1998 között a Fidesz delegálta őt az MTV Közalapítvány kuratóriumának elnökségi tagjává.

1998-tól a Miniszterelnöki Hivatal politikai elemző főosztályának vezetője volt, 1999-ben a XX. Század Intézet tudományos igazgatója lett. 

A 2006-os országgyűlési választáson a Fidesz–KDNP országos listájáról ismét az Országgyűlés tagja lett, a Fidesz-frakció tagjaként a kulturális és sajtóbizottság tagja lett. A 2010-es országgyűlési választáson nem indult, de abban az évben Orbán Viktor miniszterelnök tanácsadója lett. Feladata volt a szaktanácsadás a kormánypolitika társadalomelméleti hátterével, valamint a hazai és nemzetközi politikai folyamatok történeti és aktuálpolitikai vetületével kapcsolatos kérdéskörökben.

Irodalmi munkáiért 1980-ban Wessely László-díjban, 1985-ben József Attila-díjban, 2001-ben a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének műfordítói díjában részesült. Szociológiai és politológiai munkásságáért 2013-ban a Magyar Polgári Érdemérem középkeresztjével, 2015-ben ugyanezért Széchenyi-díjjal tüntették ki – írja a XX. Század Intézet honlapja.

Orbán Viktor is elbúcsúzott

A magyar miniszterelnök is a Facebook-oldalán búcsúzott el a Tellér Gyulától. Orbán Viktor egy Tellér hitvallásáról is megosztott egy kis információt.

Elment a mesterünk és a barátunk. Két dolgot hagyott örökül: legyetek bátrak és hűségesek! Úgy legyen. Isten veled, Gyula bátyám!

– írta a kormányfő.

(Borítókép: Tellér Gyula 2014. november 24-én. Fotó: Kovács Attila / MTI)