Riasztás és figyelmeztetés van érvényben az országban

Vasárnap is várható zápor, néhol felhőszakadás, azonban délutánra már szárazabb időre készülhetünk. Az Országos Meteorológiai Szolgálat országszerte kiadta a figyelmeztetést zivatar miatt. A legmagasabb hőmérséklet 21–28 Celsius-fok között alakul. Az Országos Meteorológiai Szolgálat egyes fokozatú, citromsárga riasztást adott ki zivatar miatt több járásra is az ország nyugati részére.

Vasárnap főként délen és a Dunántúlon várható újabb záporok, zivatarok kialakulása. Az ország északi, északkeleti tájain délelőtt még előfordulhat zápor, délután viszont már szárazabb idő várható.

Megélénkülhet az északkeleti szél, amelyet erős lökések kísérhetnek. Hajnalban 12–16, délután 21–28 Celsius-fok körül alakul a legmagasabb hőmérséklet – írja az Időkép.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat egyes fokozatú, citromsárga riasztást adott ki zivatar miatt több járásra is az ország nyugati részére, valamint a teljes országot érintő figyelmeztetést zivatar, és az ország déli részét érintő figyelmeztetést felhőszakadás miatt.

Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat.

A meteorológusok több vármegyében szintén elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adtak ki felhőszakadás miatt.

Az érintett régiók:

  • Baranya,
  • Bács-Kiskun,
  • Békés,
  • Csongrád-Csanád,
  • Somogy és 
  • Zala vármegyék.

A felsorolt térségekben

rövid idő alatt 25–30 MILLIMÉTERT meghaladó csapadék hullhat.

Romolhat az asztmások, az idősek és a szívbetegek állapota

Az orvosmeteorológiai előrejelzés szerint vasárnap még marad a frontmentes, fülledt és párás időjárás.

Az időseknél, szívbetegeknél nehézlégzés, vérnyomás-ingadozás, keringési rendellenességek ismét előfordulhatnak.

Emellett fáradékonyabbak, dekoncentráltabbak és türelmetlenebbek lehetünk.

Záporok, zivatarok idején fokozódik a fülledtség, romolhat az asztmások, illetve a légzőszervi megbetegedésekkel élők állapota, így ők ekkor lehetőleg tartózkodjanak zárt térben. A napos időszakokban az UV-sugárzás elérheti az erős, nagyon erős fokozatot.

Jövő héten már kisüt a nap

Hétfőn az ország nagy részén sok napsütés várható, csupán délkeleten lehet több felhő az égen, és fordulhat elő helyenként kisebb zápor. Az északi, északkeleti szél sokfelé élénk, erős, néhol viharos lesz. Hajnalban 9–15, délután 2026 fok várható.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras