Meghalt a legendás magyar futballedző, George Vizvary

2023.06.11. 18:54
Vízváry György a futball egyik fontos újítója volt Amerikában, vezetőedzőként rekordszámú győzelmet zsebelt be csapataival. Közel tíz évvel ezelőtt életműdíjat is kapott munkájáért. A híres edző vasárnap halt meg.

Meghalt 87 éves korában George Vizvary magyar származású futballedző vasárnap az Egyesült Államokban. Vízváry György a Tatabánya egykori futballjátékosa volt, aki az 1956-os forradalom idején emigrált az Egyesült Államokba, ahol rendkívül sikeres edzői karriert tudhatott maga mögött.

George Vizvary 1968-tól 2010-ig, tehát 42 éven át volt vezetőedzője a New York államban található Ulster Megyei Közösségi Főiskola férfilabdarúgó-csapatának.

Segítségével az Ulster labdarúgócsapata országos elismertségre tett szert, és 17 alkalommal kvalifikálták magukat a közösségi főiskolák országos bajnokságára, amelyből kettőt meg is nyertek.

Rekordokat döntött 

Emellett csapataival 24 konferenciabajnoki címet és 17 regionális bajnoki trófeát nyert el. Az Ulster kispadján eltöltött 42 év alatt 534 győzelmet aratott, 159 vereség és 28 döntetlen mellett. 

A győzelmek számát tekintve 2010-es visszavonulásakor ő volt az abszolút rekorder az állami és közösségi főiskolák szakvezetői között.

Az általa kinevelt labdarúgók közül 45-en váltak profi labdarúgóvá, köztük Njego Pesa és Tom Mulroy. Vizváry György a labdarúgóedzői munkája mellett mérnökprofesszorként és tanszékvezetőként is dolgozott az Ulster Megyei Főiskolán.

Vizvary 2015-ben megkapta az egyik legrangosabb edzői elismerést, a Walt Chyzowych-Életműdíjat.

A díj átvételekor úgy nyilatkozott: „Mélyen meghatott ez az elismerés. Sokat jelent számomra, hogy elismerték a munkámat és az életemet, amelyet a foci világában éltem le. Ha megnézzük, hol tart ma az amerikai labdarúgás, mindannyian büszkék lehetünk azokra az áldozatokra, amelyeket annak érdekében hoztunk, hogy népszerűsítsük, fejlesszük szeretett sportágunkat az Egyesült Államokban”.

Vizvary egyik edzőtársa a Facebookon emlékezett meg példaképéről. Mint írta:

Szomorúan hallottuk, hogy az amerikai futball történetének egyik legnagyobb edzője, George Vizvary edző elhunyt. Szavakkal nem tudom kifejezni az érzéseimet. Nem csak számomra, de leírhatatlanul sokaknak volt meghatározó atyai figura.

Hozzátette: „Köszönetet mondhatok azért, hogy ilyen szoros kapcsolatom volt vele. Néhány hete beszéltünk telefonon. Évtizedeken keresztül szinte havonta vagy kéthavonta felhívtam őt. Mindig olyan boldog volt, ha hallotta a hangomat, mint ahogy én is az voltam, ha hallottam az övét. Viz edzőről [„Coach Viz”, vagyis Vizvary beceneve angolul – a szerk.] még sokáig fognak beszélni” – írta.