Három településen tartanak időközi önkormányzati választást

2023.06.11. 06:46
Három településen tartanak vasárnap időközi helyi önkormányzati választást: Pacsán polgármestert és képviselőket, Békésen és Tatabányán pedig egyéni választókerületi képviselőt választanak.

A Zala vármegyei Pacsán azért rendeznek választást, mert a település képviselő-testülete márciusban a feloszlásáról döntött. Az időközi választáson a polgármesteri tisztségért két független jelölt indul, a hat képviselői helyre pedig 13 független jelölt, valamint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt jelöltje pályázik. A választói névjegyzékben több mint 1300 helybéli szerepel.

Békés vármegye névadó településén, Békésen az 1. számú egyéni választókerületben azért tartanak időközi választást, mert az eddigi képviselő, Füredi János (FideszKDNP) március elején családi okokra hivatkozva lemondott tisztségéről. A képviselő-választáson három jelölt indul. Megméretteti magát a Fidesz–KDNP és a Mi Hazánk Mozgalom indulója mellett egy független jelölt is. A névjegyzékben több mint kétezer választópolgár szerepel.

A Komárom-Esztergom vármegyei Tatabányán szintén egyéni választókerületi képviselőt választanak, ugyanis a 2. számú egyéni választókerület képviselője, a 2019-ben megválasztott Schmidt Csaba (FideszKDNP) március 19-én meghalt

Az időközi választáson öt jelölt indul: egy függetlenként, egy a Mi Hazánk Mozgalom, egy a FideszKDNP, egy a Generációk Tatabányáért Egyesület, egy a Megoldás Mozgalom, egy pedig a PárbeszédDKLMP-Momentum-MSZP jelöltjeként. A választókerület névjegyzékében 5500 helybéli szerepel.

A főváros XVIII. kerületének horvát nemzetiségi választópolgárai nemzetiségi önkormányzati képviselőket választanak, mert a képviselők száma a településen a szükséges létszám alá csökkent.

Szavazni reggel hattól este hét óráig lehet.