Gyurcsány Ferenc: Nincs válasz a magyar oktatás ügyének problémájára az Orbán-rendszerben

2023.06.15. 21:11
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke Ungár Péter, az LMP – Magyarország Zöld Pártja társelnöke vendége volt. A két politikus beszélgetett aktuálpolitikáról, a múltról és a zöldpolitikáról is. Több alkalommal is summázták, hogy nem értenek egyet egymással, de nem is várták, hogy konszenzusra jutnak.

Ungár Péter a YouTube-csatornájára töltötte fel a Gyurcsány Ferenccel folytatott beszélgetését, amelyben többek közt a „harmadik politikai út” és a 2004-es, kettős állampolgárságról szóló népszavazás is szóba került.

Ungár Péter több jobboldali gondolattal is egyetért. Szerinte Trianon tragédia volt, de nem búslakodás ezt kimondani. Szerinte tragédia volt egyrészt az Osztrák–Magyar Monarchia felbomlása, valamint az etnikai határok be nem tartása is. 

Magyarország az első világháborút lezáró békéknek különösen nagy elszenvedője volt

– mondta.

Trianon egyik tanulsága, hogy a magyar nemzetnek a saját nemzetiségeivel nagyon is liberális politikát kell alkalmazni Ungár szerint.

Alig van olyan nép, amelynek ne lenne szenvedéstörténete is. Alig-alig van olyan ember, akinek a saját életében ne lennének nagy drámák. Köztudott, hogy anyás gyerek voltam, és pár éve elveszítettem az édesanyámat, de azt gondolom, hogy helye van a gyásznak, és helye van a továbblépésnek. Szerintem Magyarország problémái, beleértve a lelkiséget is, nem szabad, hogy Trianonból vezetődjenek le, és meg kell békélni azzal, hogy itt ért bennünket egy igazságtalan, tragikus arculcsapás

– mondta Gyurcsány Ferenc, aki szerint nem szabad identitáspolitikát alapozni egy ilyen kérdésre. 

Történelmi felnőttség, hogy az ember racionálisan tud közeledni időnként az érzelmi sokkokhoz is

– Gyurcsány Ferenc szerint. Aki elmondta azt is, problémát lát abban, hogy szavazati joggal rendelkeznek olyan személyek, akikre az ország vezetésének döntései nincsenek hatással. 

Ungár Péter másként látja a határon túliak szavazati jogát is. Úgy véli, igenis együtt élnek a választások következményeivel, de nem az egészségügyi rendszeren, szociális hálón keresztül, hanem Magyarország uniós és szomszédságpolitikája mentén.

Zöldpolitika

Ungár Péter arra is emlékezett, hogy az első, amiről írt, az volt, hogy Gyurcsány Ferenc az európai uniós tárgyalásokról hazatérve sikernek könyvelte el, hogy lejjebb tudta szorítani a Magyarország számára kötelező klímacélokat. Ezzel ma már Gyurcsány Ferenc sem ért egyet.

Sokszor becsültem túl azt a képességemet, képességünket, hogy magunkkal tudjuk vinni az országot egy sor ügyben

– mondta a Demokratikus Koalíció elnöke. 

Szerinte akkoriban az a tempó, amelyet az EU diktált, túl gyors volt az országnak. Kiemelte, hogy nemcsak a meggyőződése a lényeg egy politikusnak, hanem az is, hogy mihez tud társadalmi többséget szerezni. Sőt nemcsak a társadalomban, hanem a szakértők között is többséget kell szerezni, mert ha a miniszterelnök tanácsadói, szakértői nem hisznek benne, akkor csak olyan írásokkal találkozik a politikai döntéshozó, amelyek az ellenkezőjét állítják.

Gyurcsány Ferenc azt is kijelentette, hogy Magyarország nem volt olyan gazdasági helyzetben, hogy ezzel foglalkozni tudjon.

Ungár Péter erre lecsapva, bár Gyurcsánnyal nem vitatkozva, elmondta, hogy bár sokan érvelnek azzal, hogy a zöldátállás csak jelentős állami támogatásokkal elérhető, szerinte ez nem igaz, mert a fosszilis energiával foglalkozó vállalatoknak nyújtott támogatások töredékéből meg lehetne oldani a zöldátállást.

Orbán vagy nem Orbán?

Ungár Péter ezt követően aktuálpolitikai kérdésekkel kezdte el bombázni a DK elnökét. Elmondta az LMP politikusa, hogy nem ért egyet Gyurcsány Ferenccel, hogy nincsenek ügyek, egy kérdés van, mégpedig, hogy Orbán vagy nem Orbán. Ungár szerint például többen szeretnék, hogy megoldódjon a pedagógusok helyzete, mint ahányan Orbán Viktor távozását szeretnék.

Az ügyek végén rendszerproblémával állunk szemben. Az ügyek külön-külön valójában ebben a rendszerben nem kezelhetők, vagy csak kivételesen. Nincsen válasz a magyar oktatás ügyének problémájára az Orbán-rendszerrel való szembefordulás nélkül

– fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Szerinte ha a teljes oktatási rendszert szeretné valaki orvosolni, és nemcsak a tanárok fizetésének ügyét, akkor már rendszerszintű problémába ütközik. 

Az a kérdés, kinek hol van a horizontja. Valakinek a tarvágásnál, valakinek a rendszernél és a történelemnél. Én az vagyok, aki inkább arra fókuszál

– mondta.

A beszélgetést itt tudja meghallgatni: