Betilthatják a kerékbilincseket?

2023.06.15. 14:02
„Közutálatnak örvendő, megosztó, visszaélésekre okot adó intézmény” megszüntetését kéri Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója, aki törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, amiben a kerékbilincs megszüntetését szorgalmazza.

A magyar jogrendszer egy vitatott, idejétmúlt és visszaélésekre is okot adó intézményével kapcsolatosan, a kerékbilincs megszüntetéséről nyújtott be törvényjavaslatot az Országgyűlésnek Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója, országgyűlési képviselője – derül ki a párt közleményéből.

Molnár Zsolt csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, jelen helyzetben már nincs szükség egy olyan intézményre, amely közutálatnak örvend, megosztó, visszaélésekre ad okot, idejétmúlt és a tulajdonjog aránytalan korlátozásával jár.

Az MSZP törvénymódosító javaslata nem hagyja figyelmen kívül az önkormányzatokat sem, hiszen a közterület-felügyelők, akik kiszabják a szabálysértési bírságot, rengeteg adminisztrációs terhet viselnek. Ennek ellenére az önkormányzatok a szabálysértési bírságokból, pótdíjakból befolyó bevételből nem részesülnek, ezek mind a központi költségvetésbe kerülnek.

Az MSZP javaslata szerint a központi költségvetés 50 százalékát engedje át azoknak a pótdíjaknak, szabálysértési helyszíni bírságoknak, melyeket az önkormányzatok közterület-felügyelői rónak ki a közlekedési szabályok megsértése miatt. Így a központi költségvetés és az önkormányzatok is részesülnének a büntetésből befolyó összegből.