Nagy a hajómozgás a Balatonnál

2023.06.18. 12:05
Miután elkezdték ereszteni a Balaton vizét, jelentős hajómozgás tapasztalható a Sió csatorna siófoki szakaszán. Új kompok érkeznek a Balatonra, a hajók pedig elindultak a Duna felé.

Mint megírtuk, a héten elkezdték leengedni a Balaton vizét, ugyanis a tó vízállása meghaladta a 120 centiméteres szabályozási szintet, így egyes déli parti települések védelme érdekében hétfőn reggel 8 órakor megkezdődött a vízeresztés. A szakemberek ezt a magas, 121 centit elérő vízállással indokolták.

A Balaton „óvatos leengedését” a Sió csatornán keresztül végzik, így az hajózhatóvá vált. Ebből kifolyólag, miután kinyitották a siófoki hajózsilipet, jönnek-mennek a hajók a tónál – szúrta ki az Infostart az erről készült képeket.

A hajózási program nagy eseménynek számít a Sió csatornán, ugyanis – időjárástól függően – előfordulhat, hogy akár évekig is zárva marad a zsilip.

A Balatoni Hajók Képtára közölte, a felújítás óta most először nyitották meg a siófoki hajózsilipet, így a Balatonról távozó kisebb-nagyobb hajók elindulhattak a Duna felé. A portál kiemeli, érkező hajókat is várnak, a tervek szerint a Balatoni Hajózási Zrt. két új kompot és két új katamaránt indít a magyar tenger felé.

Ábrahám Gábor siófoki lakos fotóján az látható, hogy miután a szakemberek a hajózózsilipen keresztül feltöltötték a siófoki szakaszon a medret, és miután megtörtént a Balatonról távozó hajók zsilipelése, a vízi járművek a duzzasztózsilipnél és a BVK Kiliti sólyaterénél várakoztak a továbbmenetelig.

A portál kiemeli, a Balatonra érkező kompok tavaly óta vesztegeltek a hajógyárnál, ugyanis az alacsony vízszint miatt nem tudták őket a tóhoz szállítani. Tavaly a legmagasabb vízállás mindössze 105 centiméter volt.

A Balatoni Szövetség aggódott, hogy a korai zsilipnyitással a hajók idén sem jutnak el a tóhoz, azonban az Országos Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint a Balaton átlagos vízszintje a június 12-ei zsilipnyitás ellenére nem csökkent, a vízszint három napja 120 centiméter.