Gulyás Gergely szerint az ukránok lábbal tiporják a kisebbségi jogokat

2023.06.18. 06:30
Ma már senki nem vitatja annak helyességét, hogy egységes magyar nemzetben gondolkodunk – jelentette ki a Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) közéleti programjainak diplomaosztó ünnepségén Budapesten. A miniszter beszédében kiemelte, hogy Ukrajna az emberi jogokkal ellenkező módon bánik a kárpátaljai magyarokkal.

A miniszter a magyarság szempontjából nehéznek nevezte a jelenlegi időszakot. Kiemelte, hogy a kárpátaljai magyarokat sújtja az ukrajnai háború valamennyi borzalma, szenvedése.

Az általunk anyagilag, erkölcsileg, humanitárius akciókban is támogatott ukrán állam úgy gondolja, ezt a támogatást azzal kell meghálálni, hogy mindenféle európai emberi jogi normával összeegyeztethetetlen, a nemzetiségeket súlyosan sújtó és az alapvető kisebbségi jogokat lábbal tipró szabályokat hoznak, és fogadnak el

– fogalmazott Gulyás Gergely.

Magyarország nem tartja az Európába vezető útnak, ha egy állam semmibe veszi a nemzetiségi jogokat – tette hozzá a politikus.

Magyarország szolidáris Kárpátaljával, szolidáris a nemzetközi jogot megsértő Oroszország által megtámadott Ukrajnával is” – jelentette ki.

Gulyás Gergely megjegyezte, hogy Romániában véget ért az a magyarság számára előnyös helyzet, amely az RMDSZ kormányzati szerepvállalásával járt, így az ottani magyar nemzetiség számára nehezebb időszak következik.