Ezek után Novák Katalin is beleszólhat, ki kapja a Kossuth-díjat

2023.06.19. 13:18
Egy új kormányzati előterjesztés alapján ezentúl a mindenkori köztársasági elnök, jelenleg Novák Katalin is bekapcsolódhat a Kossuth-, valamint Széchenyi-díjak várományosainak kiválasztási folyamatába. A lépést azzal indokolják, hogy más díjak esetében is delegálhat személyeket a köztársasági elnök.

A Széchenyi-díj a legnagyobb presztízsű tudományos díj, míg a Kossuth-díj a legnagyobb presztízsű művészeti díj Magyarországon. A díjakat a köztársasági elnök adja át, azonban ennél több szerepe nem volt a folyamatban.

Az új tervek szerint a Sándor-palotában működő Köztársasági Elnöki Hivatal delegálhat egy főt a Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottságba, amelynek elnöke kormányfőként Orbán Viktor, alelnöke pedig Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes – írja a 24.hu.

A kormányrendelet-tervezet kiegészíti továbbá a Kossuth- és Széchenyi-díjak adományozását megelőző eljárás szabályait, biztosítva a Sándor-palota képviselője számára az előkészítő eljárásba történő bekapcsolódás lehetőségét, megegyezően azzal, ahogyan a Magyar Szent István Rend, a Magyar Becsület Rend, a Magyar Érdemrend és a Magyar Érdemkereszt kitüntetés odaítélésének összehangolt előkészítése történik a Kitüntetési Bizottság keretében, amelynek jelenleg is tagja a Sándor-palota által delegált egy fő

– olvasható az előterjesztés indoklásában. Tehát ha már más díjak átadásánál van beleszólása az államfőnek, akkor legyen ezeknél is.

A díjakkal hatévi nettó átlagkeresetnek megfelelő pénzjutalom is jár, idén például 24,7 millió forintot kaptak kézhez a díjazottak. A Széchenyi-díjasok ráadásul még havi apanázst is kaphatnak tudományos alkotói járadék címen, miután betöltötték a 65. életévüket, ez jelenleg 121 ezer forintot jelent nekik havonta – jegyezte meg a lap.