Fontos figyelmeztetést adott ki az Auchan

2023.06.23. 18:23
Adathalász e-maileket küldtek ki az Auchan nevében. Az üzletlánc felhívta a figyelmet arra, hogy az eset vizsgálata jelenleg is folyik. Ha valaki adathalász üzenettel találkozott, hagyja figyelmen kívül – kéri a vállalat a szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményében.

Az Auchan nevében az elmúlt 2 napban támadók egy, az Auchanhoz köthető e-mail-címről adathalász üzeneteket juttattak el széles körben. A közlemény szerint az eseményt kiváltó biztonsági sérüléssel kapcsolatban még folyik a vizsgálat, de kijelentik, az Auchan Magyarország nem indított ilyen jellegű aktivitást.

Emellett mindenkit arra kér az üzletlánc: ha ilyen üzenettel találkozott, azt hagyja figyelmen kívül.

A vállalat arra kéri az érintetteket, hogy amennyiben 2023. június 21-én vagy 22-én a web.auchan.hu vagy web.auchan.com domainnévvel bármilyen, különösen QR-kódot tartalmazó e-mailt kaptak, akkor arra ne kattintsanak rá, és ne adjanak meg adatokat.

Felmerülő kérdés esetén a vállalat az adatvedelem@auchan.hu elérhetőséget biztosítja, az erre küldött leveleket az adatvédelmi és IT biztonsági szakemberek válaszolják meg. 

A bajt azonban egyszerűen megelőzhetjük, erről részletesebben ebben a cikkünkben írtunk. Csomagrendelés, OTP-számla, Facebook- és Instagram-profilok, ezek a leggyakoribbak, amikkel egy kattintást szereznének a hackerek. A szemfüles felhasználónak azonban feltűnhet, hogy ezek gyakran tört magyarral íródtak, vagy kínai, arab, esetleg cirill betűkkel.