Egy éjszakára Magyarország is trópusi ország lett

2023.06.23. 10:21
Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint éjszaka a legtöbb helyen 20 foknál is melegebb volt, vagyis trópusi éjszakán van túl Magyarország lakossága. Az sem csoda, ha a legtöbben megizzadtak, ugyanis a páratartalom éjfélkor is 80-90 százalék körül volt több helyen is.

Érdemi felfrissülést nem hozott az elmúlt éjszaka, a legtöbb helyen 20 foknál nem süllyedt mélyebbre a hőmérséklet, vagyis trópusi éjszakában volt részünk – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat közösségi oldalán.

Az átlagosnál 7, egyes részeken 10-11 fokkal volt magasabb a minimum-hőmérséklet.

A szolgálat szerint nem csoda, hogyha izzadtunk, ugyanis a páratartalom éjfélkor is 80-90 százalék körül volt jó pár helyen. 

Frissítő eső érkezhet

Az időjárás-előrejelzés szerint pénteken még sokfelé kitart a kánikula, 30 és 38 fok közé melegedhet a levegő, és a legtöbb helyen a hajnal sem hoz már igazi felfrissülést. Viszont egy közeledő hidegfront hatására délután és este egyre nagyobb területen fordulhatnak elő záporok, zivatarok, valamint hevesebb viharokra is számítani kell szélviharral, jégesővel és felhőszakadással. Zivataroktól függetlenül is sokfelé élénk, helyenként erős lesz a szél, mely nyugat felől egyre többfelé fordul majd északnyugatira.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre az egész ország területére kiadta az elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést, négy további megyében pedig másodfokú figyelmeztetés van érvényben felhőszakadás miatt.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.