Először megtagadta a közérdekű adatigénylést a korrupcióellenes hatóság, de aztán megvilágosodott

2023.06.27. 13:26
Az Integritási Hatóság, amely a korrupciót hivatott üldözni, úgy döntött, nem hajlandóak kiadni az általuk kötött közpénzes szerződéseket az Átlátszónak. Miután a lap ezt megírta, meggondolták magukat, és kiadták a kért adatokat.

Próbára tette a korrupció elleni Integritási Hatóságot az Átlátszó, amikor közérdekű adatokat szeretett volna a közpénzekről megtudni. Néhány szerződést kértek, de a szervezet nem adta ki azokat.

Biró Ferenc, a hatóság elnöke szóban közölte az oknyomozó portál munkatársával, hogy az érintett szerződések nem tartoznak harmadik félre.

Azonban természetesen, mivel a szervezet közpénzzel gazdálkodik, az általuk megkötött szerződések nem minősülnek üzleti titoknak. Ezt pedig az Átlátszó meg is írta egy cikkben, amire az Integritás Hatóság is megvilágosodott.

El is küldte az adatokat, sőt még a korábbi döntést is megindokolták, amit megint csak nem kellett volna, mert szerintük korábban csak „sima” újságírói megkeresést kaptak, nem közadatigénylést. A lap azonban figyelmeztetett: „A kérelmeket ugyanis minden hatóságnak azok tartalma szerint kell elbírálnia, vagyis a közérdekű adat megismerésére irányuló kérelem közérdekű adatigénylés.”

Mit mondanak az adatok?

A dokumentumok között ott vannak a szerződések, amelyeket a VALTON-SEC Zrt.-vel, a L’azar Advisory Kft.-vel és a Level Nine Vezetési Tanácsadó Kft.-vel kötött az Integritás Hatóság.

A Valtonnal kötött szerződésből kiderült, hogy Biró Ferenc egy kívül fekete „prémium-személygépjárművel” közlekedik, és a sofőrök „átlag feletti precizitással és határozott fellépéssel” rendelkeznek. A „biztonsági gépkocsivezetői szolgáltatás” pedig nettó 1 150 000 forint/fő havonta, amihez jön  a havi nettó 440 ezer forint, amennyért az autót bérlik, és az üzemanyagot is a hatóság fizeti.

Az Átlátszó szerint a legtöbb kérdést a L’azar Advisory Kft.-vel kötött szerződés veti fel. A cég „speciális szaktudást igénylő szakértői tanácsadói feladatokat” látott el óránként 65 ezer forint + áfáért, de hogy ezek pontosan miről szóltak, arról egy szó sem esik a szerződésben. A Level Nine Vezetési Tanácsadó Kft. vezetői tanácsadásért és coachingért kapott havi nettó 1,2 millió forintot, ám ez a szerződés június végén hatályát veszti.