Orbán Viktor: Komolytalan és vitára alkalmatlan az uniós költségvetés módosítója

2023.06.27. 14:05
A magyar miniszterelnök a közelgő EU-csúcs előtt egyeztetett kollégáival. Közösségi oldalán közölte, nem fogadja el az Európai Bizottság költségvetési módosító javaslatát.

Orbán Viktor elutasította a migrációt és a brüsszeli bürokrácia növelését is elősegítő uniós költségvetési javaslatot azon a videókonferencián, amelyen Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével valamint a horvát, a belga, a luxemburgi, a szlovák és a svéd miniszterelnökkel tárgyalt – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke a megbeszélés után az MTI-vel.

A kormányfő közösségi oldalán arról írt, „az Európai Bizottság költségvetési módosító javaslata komolytalan és vitára alkalmatlan”. Orbán Viktor négy pontban sorolta fel, hogy miért elfogadhatatlan a javaslat: 

  1. Az nem megy, hogy Brüsszel újabb, 50 milliárd eurós támogatást nyújtana Ukrajnának, miközben a háború kezdete óta küldött EU-pénzek felhasználásáról nem tudunk semmit.
  2. Brüsszel újabb forrásokat követel a tagállamoktól, hogy fedezze az emelkedő kamatok miatti hiányt az uniós költségvetésben, miközben a korábbi közös hitelfelvételből Magyarországnak és Lengyelországnak járó pénzt továbbra is visszatartja. 
  3. Brüsszel ahelyett, hogy megállítaná az illegális bevándorlást, újabb milliárdokat akar költeni az illegális migránsok Európába telepítésére.
  4. Mindezeken felül a brüsszeli bürokraták fizetésemelésére további eurómilliárdokat venne el a tagállamoktól a Bizottság. 

Orbán Viktor kedden a német Bild című lapnak adott exkluzív interjút, amelyben többek között az orosz–ukrán háborúról és Vlagyimir Putyinról is beszélt. Erről itt írtunk bővebben.