Róna Péter: Továbbra sem fogunk egy vasat sem kapni az EU-tól

ZS 9397
2023.06.29. 18:00
Az Alaptörvényről, a devizahitelekről és az euró magyarországi bevezetéséről is elmondta véleményét Róna Péter közgazdász az Index Konkrétan című műsorának legújabb adásában. Beszélt arról is, Orbán Viktor nem felel meg az európai közösségnek, ezért egy fillért sem fogunk kapni az uniótól.

A modern állam lényege, hogy van állam, és van kormány: előbbinek az a feladata, hogy biztosítsa az állampolgárai számára az emberi méltóság, méltányosság és igazságosság feltételeit (…) úgy, hogy a társadalom egyetlen rétege vagy tagja se legyen kiszolgáltatva megalázásnak, kihasználásnak, kisemmizésnek és így tovább. Az állami szuverenitásnak ez alapfeltétele, és ameddig ezt biztosítani tudja, addig elmondhatja magáról, hogy szuverén. Ám ez nem a kormány dolga, a szuverenitás nem Orbán Viktor egyik kelléke, hanem az államé 

– mondta Róna Péter az Index műsorában ahhoz kapcsolódóan, hogy miért nem tartja az Alaptörvényt érvényes alkotmánynak Magyarország esetében.  A közgazdász szerint egy valós alkotmányban meg kéne fogalmazni azt is, hol van az a határ, amit a hatalom már nem léphet át: a magyar alaptörvény ehelyett azt rögzíti, hogy a „kétharmados többség azt csinál, amit akar, illetve hogy a társadalomnak nincs joga beleszólni, hogy a hatalom mit csinál az alkotmánnyal”. 

Sosem nézték jó szemmel

A közgazdász arról is beszélt, hogy amennyiben ellenzéki politikus lenne, egyetlen percet sem töltene a parlamentben – a jelenlegi feltételek mellett. Ő ugyanis Angliában és Amerikában szocializálódott, ahol a társadalomnak része az értelmiségi elit, és akiket ide sorolnak, nem tartoznak egyik politikai oldalhoz sem. Magyarországon igen ritka az ilyen ember – fogalmazott Róna Péter, majd azt is hozzátette, hogy az élet úgy hozta, hogy ő nincs rászorulva arra, hogy bármelyik oldalhoz tartoznia kelljen. „A mindenkori hatalom itt, Magyarországon sosem nézte ezt jó szemmel” – fogalmazott. 

Róna Péter szerint jó dolog lenne, ha itthon bevezetnék az eurót,  ehhez azonban olyan gazdaságpolitikát kéne folytatni, amely ezt előkészíti, majd támogatja. Ettől még nagyon messze vagyunk – jelentette ki. A bevezetéshez szavai szerint olyan stabil nemzetgazdasági szerkezetet kellene kialakítani, ami Magyarországon nincs, és nem is volt sosem.

Éppen ezért – folytatta –, amikor Matolcsy György vagy  Dobrev Klára az euró bevezetéséről beszél, nincs tisztában azzal, hogy annak milyenek a valós feltételei. Rónai Egon kérdésére, hogy miért olyan biztos abban, hogy az uniótól továbbra sem kapjuk meg az ígért forrásokat, úgy felelt: a magyar jogi, politikai és társadalmi szerkezet nem fér bele az európai kontextusba.

A 2022-es választás azt mondta az európai közösségnek, hogy végül is a magyar társadalom derekának Orbán Viktor megfelel, nekünk, európaiaknak azonban nem felel meg, ezért mi ezeknek nem adunk pénzt

– tette hozzá.

A Konkrétan legújabb adásában Rónai Egon arról is beszélgetett Róna Péterrel, hogy

  • van-e arra valós társadalmi igény, hogy másképpen történjenek a dolgok,
  • mi a különbség a magyar és a lengyel katolikus egyház között,
  • a devizahitelezés olyan dolog, aminek nem lett volna szabad előfordulnia,
  • mi történik a magyar gazdasággal, ha nem kapja meg az uniós forrásokat.

A Konkrétan aktuális  adását itt, a korábbi adásait pedig  ide kattintva  tekinthetik meg.

(Borítókép: Róna Péter. Fotó: Zöld Fanni / Index)