Nemzetiséggé válhatnak Magyarországon a szkíták, már az aláírásokat gyűjtik

2023.07.01. 08:29
A Nemzeti Választási Iroda (NVI) szerdán átadta a szervező magánszemély részére a szkíta népcsoport honos népcsoporttá nyilvánítási eljárásához szükséges aláírások gyűjtésére szolgáló íveket – olvasható a választási iroda oldalán, amit a Népszava vett észre.

A kezdeményezés egy magánszemélytől ered, aki – a Népszava szerint – nem más, mint Pócs Alfréd László. Többek között onnan lehet a név ismerős, hogy Pócs Alfrédnak ítélte a Szkeptikus Társaság 2021-ben a Laposföld-díjat, amelyet abban az évben az „Orvosok a tisztánlátásért” csoport prominens személyiségei között osztottak ki.

A pandémia idején pedig áltudományos nézeteket hirdetett, akkor a Magyar orvosi Kamara el is határolódott tőle, a gyöngyösi kórház, ahol dolgozott pedig kirúgta, mert nem volt hajlandó maszkot viselni.

A Nemzeti Választási Bizottság június 6-án hozott határozatában hitelesítette egy magánszemély honos népcsoporttá nyilvánításra irányuló kezdeményezését. A szervező ezt követően június 28-án, szerdán vette át az NVI-től az általa igényelt 130 darab aláírásgyűjtő ívet.

Az aláírásgyűjtésre és az ívek leadására az ívek átvételét követő naptól számított 120 nap áll rendelkezésére a szervezőnek.

Ez idő alatt a honos népcsoporttá nyilvánítási eljárás részeként legalább ezer, magát e nemzetiséghez tartozónak valló, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán szavazati joggal rendelkező magyar állampolgár érvényes aláírása szükséges a kiadott íveken – olvasható a valasztas.hu oldalon.

Itt még nincs vége, a sikeres eljárás részeként szükséges a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása is a honosság fennállásáról. A folyamat végén a honos népcsoporttá nyilvánításról az Országgyűlés hoz döntést.