Két fő oka van annak, miért fontos a víz

2023.07.03. 18:44
A víz szerepéről és a vízgazdálkodás fejlesztéséről tartott előadást Nagy István agrárminiszter hétfőn Rómában, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének (FAO) 43. plenáris ülésén.

Nagy István agrárminiszter elmondta: a víz az egész bolygón egyrészt stratégiai jelentőségű erőforrás, másrészt a fenntartható fejlődés kulcstényezője. Kiemelte:

A vízkészletek és az élelmiszer-termelés biztonságát egyidejűleg kell fenntartani, amire főként – a talajok és ökoszisztémák vízmegtartó képességének javítása mellett – az öntözéses gazdálkodás fejlesztése nyújt lehetőséget.

A tárcavezető hangsúlyozta: Magyarország a felszíni vizekből történő öntözést részesíti előnyben, ezzel csökkentve a felszín alatti vízkészletek túlzott igénybevételét. 

„Ennek érdekében hazánk megteremtette a jogi alapjait az öntözési közösségek létesítésének, amelyekből eddig több mint 200 került hivatalos elismerésre, mintegy 80 ezer hektárnyi területen” – részletezte a miniszter.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének július 1. és 7. közötti ülésszakának alkalmával a tagállamok nagy többséggel – köztük Magyarország támogatásával – újraválasztották a FAO főigazgatóját, a kínai Qu Dongyut is.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.