Az egész országot elmossa az eső

2023.07.04. 06:16
A nap első felében az ország nagy részén felhős idő várható, többfelé lehet eső, zápor és zivatar is. Az Országos Meteorológiai Szolgálat országszerte kiadta az elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést zivatar és felhőszakadás miatt. A napi legmagasabb hőmérséklet 23 és 32 fok között alakul.

Keddre virradóan többfelé kialakulhat eső, zápor, zivatar, néhol felhőszakadás is előfordulhat. Több tájegységünkön élénk lehet az északias szél, a zivatarok környezetében erős, viharos lökései is lehetnek.

Hajnalban 15 és 20, 

DÉLUTÁN 23 ÉS 32 FOK KÖZÖTT ALAKULHAT A HŐMÉRSÉKLET.

Az Időkép szerint a legmagasabb hőmérséklet az ország délkeleti tájain várható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az egész országra kiadta az elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést zivatar és felhőszakadás miatt.

Zivataros időben elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés és jégeső is előfordulhat. A felhőszakadás intenzív záporaiból, zivataraiból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Fülledt időre készülhetünk

Az orvosmeteorológiai előrejelzés szerint habár kedden fronthatástól nem kell tartani, azonban egyre fülledtebbé válik az idő, ami miatt főként nehézlégzés, légszomj jelentkezhet, valamint keringési rendellenességek is felléphetnek.

A szakemberek figyelmeztetése szerint fejfájás, dekoncentráció, rosszullét, alvászavarok, fáradtság és vérnyomás-ingadozás egyaránt előfordulhat.

A zivatarok környezetében az asztmások állapota romolhat, így nekik célszerű ezeket az időszakokat zárt térben tölteni.

A naposabb tájakon 10 és 16 óra között nagyon erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban töltött idő alatt ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Csúszós utak várnak a közlekedőkre

A közlekedésmeteorológia fokozott óvatosságra inti a sofőröket a várhatóan vizes, csúszós utakon. Az intenzívebb gócokban hirtelen jelentősen romolhatnak a látási viszonyok, esetleg vízátfolyások is nehezíthetik a közlekedést.

Több tájegységünkön élénk lehet az északias szél, de zivatarok környezetében erős, viharos lökések is előfordulhatnak, melyek jelentősebb mértékben ronthatják a járművek menetstabilitását.

Egész héten esős idő várható

Szerdán a napos-gomolyfelhős időben több helyen alakulhatnak ki záporok, zivatarok, helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A szél zivatarok idején erős, viharos lehet, zivataroktól függetlenül csak helyenként élénkülhet meg. Délután 27 és 32 fok között alakul a hőmérséklet.

Csütörtökön a nyugati-északnyugati országrészben előreláthatólag csak egy-egy helyen, máshol többfelé számíthatunk záporokra, zivatarokra. A Dunántúlon többfelé megélénkülhet az északi-északnyugati szél, de a zivatarokat továbbra is erős, viharos lökések kísérhetik. A csúcshőmérséklet 24 és 31 fok között alakulhat.

Pénteken már több napsütésre van kilátás, de még mindig kialakulhat elszórtan zápor, zivatar. Az északias szél többfelé élénk, erős lehet. Délután 25–31 fokot mutathatnak a hőmérők.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras