Indoklás nélkül rúgták ki a katolikus Patrona Hungariae Gimnázium főigazgatóját

2023.07.04. 15:08
Az intézményt fenntartó Boldogasszony Iskolanővérek tartományfőnöke az iskolai évzárón közölte Rubovszky Ritával döntését. Hivatalosan nem lehet tudni, mi lehetett a bizalomvesztés oka. Tavaly decemberben a katolikus gimnázium 45 tanára kifejezte szolidaritását a kirúgott tanárok iránt.

Indoklás nélkül bocsátották el a római katolikus Patrona Hungariae Gimnázium főigazgatóját, aki 12 évig vezette az intézményt. Az Index megkereste Rubovszky Ritát, aki nem kívánt nyilatkozni se a katolikus, se más médiumoknak.

Szolidaritás a kirúgott tanárokkal 

Úgy tudjuk, hogy az iskolát fenntartó Boldogasszony Iskolanővérek tartományfőnöke az évzáró ünnepségen közölte a főigazgatóval: a következő tanévtől nem vele képzelik el az oktatási intézmény vezetését. Ivanics M. Andrea nem indokolta döntését.

Tavaly decemberben a katolikus gimnázium több mint 40 tanára szolidaritását fejezte ki más intézményekből elbocsátott tanárok iránt.

Mi a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont alulírott tanárai, lelkiismereti kötelességnek tartjuk, hogy kiálljunk az utóbbi időben a véleményük felvállalása, tiltakozásuk miatt elbocsátott tanárok mellett!

– áll az akkori közleményben.

A katolikus tanárok szerint kollégáik elbocsátása nem lehet megoldás az oktatásügyi válságra. „Kérjük felelős vezetőinket, hallják meg a tanárok szavát, kezdeményezzen az oktatásirányítás érdemi szakmai párbeszédet!” – zárták közleményüket, amihez 45 pedagógus a nevét is adta. Bár Rubovszky Rita neve nem szerepel a listán, lehetnek olyanok, akik őt teszik felelőssé azért, hogy a katolikus gimnázium oktatói is csatlakoztak a tiltakozáshoz.

Fojtogató historizáló légkör

Fojtogató volt számomra az a kísérlet, amellyel a hetvenes–nyolcvanas években a szüleim értelmiségi generációja meg akart teremteni egy második világháború előtti, kissé historizáló légkört, ami sokszor irreális volt. Nagyon lázadtam ez ellen

– nyilatkozta a most eltávolított intézményvezető tavaly januárban a Magyar Kurír című katolikus lapnak.

Rubovszky Rita a szegedi József Attila Tudományegyetemen végzett magyar-francia szakon. Tizenkét éven át alelnöke volt a Katolikus Tanárok Európai Egyesületének, emellett távoktatási referense az Európai Uniónak Brüsszelben. A pedagógus azon kevesek közé tartozik, aki megkapta a Francia Köztársaság Becsületrendjét és a Francia Köztársaság Lovagkeresztjét. 

A Boldogasszony Iskolanővérek budapesti intézménye, a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont az egyike volt annak a nyolc katolikus középiskolának, melyek működését a kommunisták engedélyezték. A Knézich utcai épületrészben 1994-ig csak gimnázium volt. Jelenleg gimnázium, általános iskola, zeneiskola, kollégium és egyetemi szakkollégium működik az épületben.