Szijjártó Péter elmondta, mit mutatnak meg a franciaországi események

2023.07.04. 13:43
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a keddi országgyűlésen beszélt a Brüsszellel szembeni elvárásokról és az Európai Unió szerinte elhibázott lépéseiről.

A Franciaországban történt események a nyugat-európai társadalmi integrációs törekvések kudarcát is mutatják, a nagy tömegben, illegálisan, más kultúrából érkező bevándorlókat nem lehet integrálni  jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az Országgyűlés ülésén.

A tárcavezető szerint az az elvárás Brüsszellel szemben, hogy védjék meg a kontinens lakosságát és a határokat, továbbá állítsák meg az embercsempészek üzleti modelljét. A nemzetközi jog előírásairól azt mondta, hogy amennyiben valakinek el kell menekülnie a hazájából, akkor az első biztonságos ország területén tartózkodhat ideiglenesen, nem a második vagy a sokadik országén.

A külgazdasági és külügyminiszter arról is beszélt, hogy az Európai Unió nem fizeti ki a Magyarországnak járó forrásokat. Szerinte az EU hibázott, mikor úgy döntött, hogy „súlyos eurómilliárdokat” költenek Ukrajna támogatására, miközben ez csak a háború meghosszabbításával jár, továbbá azt is hozzátette, hogy a szankciók károkat okoznak az európai gazdaságnak.

Közölte azt is, hogy Brüsszel a rezsicsökkentés felszámolását kéri, de hangsúlyozta, hogy Magyarország nem enged ebből, és nem támogatja a brüsszeli bürokraták fizetésemelését.