A Kúria szerint önkényes politikai támadás az Európai Bizottság jelentése

2023.07.05. 21:18
A legfelsőbb bíróság elnöke, Varga Zs. András szerint az Európai Bizottság 2023. évi jogállamisági jelentésének Magyarországra vonatkozó fejezete ellenőrzés nélkül átvette az Országos Bírói Tanács (OBT) „minden ténybeli alapot nélkülöző, többször adatokkal cáfolt, sok bíró személyes integritását sértő önkényes véleményét”.

Varga Zs. András az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte, hogy minden kúriai pályázat elbírálása az évtizedes gyakorlatot aprólékosan követő, a jogszabályokat pontosan betartó módon történt. Emiatt egyetlen, a pályázatokon nem nyertes pályázó sem vitatta azt – emlékeztetett a Kúria elnöke.

A megállapításokat mint a bírói tekintélyt minden alap nélkül megkérdőjelező politikai támadást ismételten, sokadszorra visszautasítom

– jelentette ki Varga Zs. András.

Hozzátette: sajnálatosnak tartja, hogy mindez az Országos Bírói Tanács „öncélú törekvésein alapul”.

Varga Zs. András jelezte azt is, az automatikus ügykiosztás kiterjesztése minden bíróságra megvalósíthatatlan, mivel az adminisztráció indokolatlanul sok időt és erőforrást von el az ügyek tényleges elbírálásától.

Mint írtuk, az Európai Bizottság szerdán közzétette a negyedik éves jogállamisági jelentést, amely általános megállapítások mellett a tagállamok – így Magyarország – helyzetét négy különböző területen keresztül külön-külön is megvizsgálja.