Biztonságosabb és komfortosabb lehet az észak-budai kerékpárút

2023.07.07. 16:58
Pénteken fogadták el a Duna menti kerékpárút észak-budai részének fejlesztési terveit. A tervezés a Fővárosi Önkormányzat és a magyar állam finanszírozásában a BKK lebonyolításával valósul meg.

Az I., II. és III. kerületet érintő, kiemelt jelentőségű projekt során korszerűbb lesz, és részben új nyomvonalon, a Dunához közelebb épül meg a békásmegyeri Barát-patak és a Lánchíd közötti kerékpáros útvonal – írja közleményében a BKK.

A közlemény szerint a fejlesztés nem csak a budapesti lakosoknak lesz előnyös, a cél, hogy az agglomerációban élőknek, valamint a turistáknak is kedvezzen a közlekedési központ. A főváros legszebb és legnépszerűbb területeit érintő kerékpárúton innentől korszerűen és biztonságosan fognak tudni közlekedni a kerékpározni vágyók és a gyalogosok egyaránt.

A tervezéskor kulcsszempont volt, hogy turisztikai, rekreációs és napi közlekedési célokat is kiszolgálja. Így a tervek között szerepel útbaigazító táblák kihelyezése, sétány építése, a csomópontok és meglévő kerékpárút biztonságosabbá tétele, valamint utóbbi kiszélesítése is.

A tervezett beruházások közé tartozik még,

  • Az Újpesti vasúti híd környezetében a jelenlegi rendezetlen területen kerékpáros-pihenő épül.
  • A Gázgyár utca és a Mozaik utca között a Duna közelébe kerül a Duna-menti kerékpáros útvonal. Elválasztott gyalog- és kerékpárút épül a volt gázgyári terület mentén, a Hamvas Béla sétány felújításával kerékpározásra és sétára alkalmas utat alakítanak ki. 
  • A H-híd és a Szent XXIII. János pápa park között is közvetlenül a Duna mellett épül kerékpárút, ehhez mintegy 500 méteres hosszúságban támfal lesz kiépítve.
  • A Szent XXIII. János parkban tájépítészek által megtervezett környezetben kerékpáros-pihenőt alakítanak ki.
  • A Budapest Garden (Görzenál) előtti támfal sarka szintén átépül, ezzel javítva a beláthatóságot, így a kerékpározás biztonságát, egyúttal – a kerékpárút szélesítése érdekében – a közvilágítási oszlopokat is áthelyezik.
  • A rakparti út mentén, illetve a Margit hídig tartó szakaszon felújítják és kiszélesítik a kerékpárutat, és a teljes szakaszon lesz közvilágítás.
  • A Csalogány utcai villamoskeresztezést is átépítik, hogy biztonságosabban lehessen kerékpározni.

Tovább nőhet a fenntartható közlekedési eszközök aránya a fővárosban. Az autót felváltó közlekedési lehetőségeknek ugyanis társadalmi és környezeti hasznuk is van, mivel csökkentik a zaj- és levegőszennyezést is.