Egy vármegyében ma kifejezetten meleg lesz

2023.07.09. 06:31
Az Országos Meteorológiai Szolgálat Bács-Kiskun vármegyére adott ki figyelmeztetést magas napi középhőmérséklet miatt. Hajnalban 12-18 fok körül alakul a hőmérséklet, délutánra viszont akár 35 fokot is mutathatnak a hőmérők.

Vasárnap napos, száraz időre számíthatunk, legfeljebb csak néhol kóborolhatnak majd gomolyfelhők az égen – írja az Időkép előrejelzése. Helyenként élénk lehet az északi-északnyugati szél. Hajnalban még többfelé felfrissül a levegő, 12-18 fok várható, de

délután 30 és 35 fok közötti csúcsértékekre van kilátás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Bács-Kiskun vármegyére adott ki figyelmeztetést magas napi középhőmérséklet miatt, ami 25 Celsius-fok felett alakulhat vasárnap éjfélig.

Az orvosmeteorológia szerint vasárnap nem lesz felettünk front, de a melegedés hatására az érzékenyek körében fejfájás, migrén, fáradékonyság, dekoncentráltság, alvászavar jelentkezhet. A nagy napi hőingás miatt keringési panaszok, szívpanaszok és vérnyomás-ingadozás is előfordulhat. Azt tanácsolják, napközben lehetőleg kerüljük a nehéz fizikai megterhelést.

10 és 16 óra között nagyon erős, néhol akár extrém erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről, illetve ebben az időszakban lehetőleg kerüljük a direkt napfényt.

Riadót fújt Müller Cecília

Mint arról már beszámoltunk, hétfőtől riadót fújt Müller Cecília országos tiszti főorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását július 10-én (hétfő) 00.00 órától július 12-én (szerda) 24.00 óráig másodfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére.

A hét első napján sokfelé napos időre számíthatunk, de délután a Dunántúlon és északon már erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, és helyenként zápor, zivatar is kialakulhat. A nyugati-északnyugati szél többfelé élénk, helyenként erős lehet. 32-37 fokos kánikulára készülhetünk.