Szijjártó Péter megnyitotta a pokol kapuit Azerbajdzsán felé

2023.07.10. 20:34
A Hell Energy cégcsoport több mint 200 millió dolláros beruházással gyárat tervez építeni Azerbajdzsánban. Szijjártó Péter szerint a két ország újabb közös sikertörténetének alapjait rakják ma le ezzel.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn közölte, hogy a Hell Energy cégcsoport megállapodást ír alá az Azerbajdzsáni Beruházási Vállalattal, amelynek alapján közös beruházással, 211 millió dollár értékben gyártóegységet terveznek létrehozni a dél-kaukázusi államban.

Újabb híd a keleti és a nyugati gazdaság között, hogy az üdítőitalokat gyártó Hell Energy cégcsoport üzemet tervez építeni Azerbajdzsánban egy helyi beruházási alappal együttműködésben

– jelentette be a miniszter Bakuban.

Szijjártó kiemelte, hogy gyorsan nő a kereslet a Hell Energy termékei iránt, tavaly nagyjából 50 százalékkal bővült a vállalat forgalma, és ennek a kétharmadáért a nemzetközi piac felelt. 

A miniszter leszögezte, hogy a kormány támogatja a versenyképes magyar cégek külföldi beruházásait, mivel ezek a profit egy részének hazai hasznosulásával járnak.

Különös örömmel támogatjuk ezen beruházásokat, ha olyan országokban valósulnak meg, amelyeket stratégiai partnernek tekintünk, amelyekkel együttműködésünk a kölcsönös tiszteletre alapul, amelyek mindig tisztességes körülményeket kínáltak a magyar vállalatoknak, és Azerbajdzsán épp ilyen partner

– mondta Szijjártó.

A beruházást újabb hídnak nevezte a keleti és a nyugati gazdaság között, ami szavai szerint különösen fontos most, amikor jelentős erőfeszítések vannak a nemzetközi politikában ezek szétválasztására.