Csütörtökön dönt a Tempus Közalapítvány az Erasmus-pályázatokról

2023.07.12. 20:18
Július 13-án csütörtökön bírálja el a Tempus Közalapítvány a hazai egyetemek Erasmus+-pályázatait, de bármilyen döntést is hoznak, nem biztosítják be a modellváltó egyetemek Erasmus-lehetőségeit. Ugyanis ha novemberig nem sikerül megegyezni az Európai Bizottsággal ebben a kérdésben, akkor ezek az egyetemek nem kapnak támogatást.

A magyar kormány által támogatott egyetemi modellváltás nagy hátrányt jelenthet azoknak az intézményeknek, amelyek talán emiatt nem juthatnak majd pénzbeli támogatáshoz az Erasmus+-pályázataikkal.

A Tempus Közalapítvány csütörtöki döntése arról szól majd, hogy magyarországi döntéshozóként mely egyetemek mely pályázataira osztja el az EU-s pénzeket. Egy másik kérdés az, hogy az intézmények gyakorlatban is megkapják–e majd ezeket az összegeket, vagy az EU a közalapítványi modellre váltott egyetemekkel nem lesz hajlandó szerződést kötni – fogalmaz a HVG.

Annak ellenére, hogy egyre több magyar egyetem döntött a modellváltás mellett, őket az itthoni döntéshozók nem zárták ki a pályázásból. Így ők is sikeresen pályáztak az Erasmus+ és a Horizont Európa hallgatói mobilitási programokra.

A bírálást csütörtökön fogja végrehajtani a Tempus Közalapítvány kuratóriuma. Nehéz helyzetben lesznek a döntéshozók, mert az, ha ők lehetőséget adnak a már alapítványi egyetemeknek, még korántsem jelenti azt, hogy az Európai Bizottság is ezt a döntést hozza meg.

Jobban áll a szénájuk azoknak az egyetemeknek, amelyek a régi modellnél maradnak – mint például az ELTE vagy a BME –, mivel tanácsi döntés híján akár a teljes, Magyarországnak szánt támogatási összeget is megkaphatják.