Trócsányi László: Az uniós intézményeket megrázó ügyek visszahatnak a tagállamokra

2023.07.12. 20:13
Trócsányi László, a Fidesz európai parlamenti képviselője azt a kijelentést tette Strasbourgban szerdán, hogy az európai intézmények a korrupciós ügyek jól megszokott eltussolására törekednek, amikor egy etikai testület létrehozását teszik napirendre.

Trócsányi László magyar újságíróknak nyilatkozva közölte, az EP szerdán szavaz egy független etikai testület létrehozásáról, válaszul az uniós intézményekben napvilágot látott korrupciós botrányokra.

A testület létrehozása nem ad választ az alapvető problémákra 

– hívta fel a figyelmet a képviselő. Hozzátette, a brüsszeli korrupció eseteiben büntetőjogi kérdésekről van szó, nem etikairól.

Trócsányi László szerint ilyenkor büntetőhatóságoknak kell eljárniuk, és nem az etikai követelmények betartásáról kell beszélgetni. A képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy az uniós intézményeket megrázó ügyek visszahatnak a tagállamokra.

Az EP képviselő azt mondta, a tagállamok feladatának kell lennie, hogy ilyen ügyekben döntsenek, és nem arra van szükség, hogy önszabályozást alakítson ki a brüsszeli bürokrácia az ügyek eltussolására.

Kijelentette, hogy a rendszerszintű korrupcióra adott uniós válasz nem megfelelő. Valódi megoldás megtalálása a tagállamok megkérdezése nélkül nem lehetséges, ilyen döntésekben nem lehet a tagállamok nélkül döntést hozni.

Hozzátette: minősíteni sem kell, hogy az Európai Parlamentet érintő korrupciós botrány miatt decemberben előállított szocialista EP-képviselő, Eva Kaili szerdán szavazhat az etikai testület felállításáról. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy olyanok szavaznak az etikai testület létrehozásáról, akik előzetes letartóztatásban voltak, és akik ellen még most is büntetőeljárás van folyamatban.