Kevesebb lesz idén a meggy, de azért van jó hír is

2023.07.13. 06:51
Jó éve van a meggynek, annak ellenére, hogy az elmúlt években számos nehézséggel néznek szembe a gyümölcstermelők.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a meggy belföldi népszerűsítéséről szóló fogyasztásösztönző kampányról beszélt az EFOTT fesztiválon. 

Az elmúlt években minden gyümölcstermelőnek megnehezítette a dolgát a természet szeszélye, hiszen tavaly az aszály, idén pedig a fagykárok okoztak problémákat

– mondta, Feldman, hozzátéve, ennek ellenére a meggynek jó éve van, ráadásul ez a friss gyümölcs nem a múlt században jött, ezer éve velünk van, a magyar meggytermesztés évszázados hagyományokon alapszik.

Az államtitkár jelezte, hogy Magyarország a világ nyolcadik, Európa második legnagyobb meggytermelője 13 ezer hektáros termőterülettel és évi 60-80 ezer tonnás terméssel, továbbá 2800 termelővel.

A magyar meggy 80 százaléka exportra kerül, az európai meggybefőtt 60 százalékát Magyarországon gyártják.

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője kiemelte, az a szándékuk, hogy a gyomron keresztül jussanak el a szívekig,  ezért vannak jelen az EFOTT-on, ahol közvetlenül a fiatalokat célozzák meg. Megemlítette, hogy a meggynek magas a vitamin- és az ásványianyag-tartalma, jót tesz a szívnek és az emésztésnek.

Benedek Eszter, a Magyar Termék Nonprofit Kft. ügyvezetője közölte, ez az első alkalom, hogy az AMC-vel közösen jelennek meg a Magyar Termék közösségi standon, ahol a jövő vásárlóit a tudatos magyar termék választására ösztönzik.