Kiadták a legmagasabb fokú riasztást: mindenre fel kell készülni csütörtökön

DSC6823
2023.07.13. 06:28
Az északnyugat felől támadó hidegfront csütörtökre éri el Magyarországot: lesz itt feltámadó szél, jégeső, felhőszakadás, sőt kiadták a legmagasabb fokú, piros riasztást is.

Heves zivatarok veszélye miatt a legmagasabb fokozatú, piros riasztást adta ki az Országos Meteorológiai Szolgálat néhány nyugati járásra.

Egy érkező hidegfront mentén nagy területen, kiterjedten, több hullámban várható zivatarok, heves zivatarok kialakulása. A legvalószínűbb forgatókönyvek szerint a nap második felére egyre inkább a déli, délkeleti és keleti tájakra korlátozódhatnak a leghevesebb zivatarok. Késő estére északnyugaton már nagyobb területen stabilizálódhat a légkör.

A legintenzívebb cellák környezetében nagy méretű, akár 5 centiméteresnél is nagyobb jég, akár 100 km/h-snál is erősebb szélvihar és felhőszakadás is lehetséges.

Csütörtökön mérséklődik a nappali felmelegedés, főként az ország délkeleti felében várható már csak 25 fok feletti, délkeleten néhol 27 fok feletti napi középhőmérséklet – írja a met.hu .

A legveszélyesebb események, amelyek elsősorban az ország déli felében több vármegyét is érinthetnek, csütörtökön délutántól várhatók. A legmagasabb fokú, piros riasztást négy vármegyére adták ki zivatar miatt, így

  • Baranya,
  • Bács-Kiskun,
  • Fejér
  • és Somogy vármegyében is

harmadfokú riasztás van érvényben.

Időkép
Időkép

A hidegfront sokaknál válthat ki fejfájást, migrént vagy dekoncentráltságot. A melegebb éjszakák miatt felléphetnek alvászavarok és álmatlanság is – írja az Időkép

Az idősebbek és szívbetegségben szenvedők különösen veszélyeztetettnek számítanak, ugyanis náluk a nagy hőség miatt nagyobb eséllyel fordulhat elő vérnyomás–ingadozás, rosszullét vagy keringési problémák.

Kerülendő a nehéz fizikai megterhelés, mivel a hőség hatására csökkenhet a szellemi és fizikai munkavégző képesség.

A nagy zivatarok következtében a levegő fülledtebb, párásabb lehet, ezért előfordulhat nehézlégzés vagy légszomj is. Az asztmás betegek állapota romolhat ebben az időjárásban.

A legerősebb UV-sugárzás 10 és 16 óra között várható, néhol extrém erősséggel, ezért gondoskodjunk bőrünk megfelelő fényvédelméről, ha a szabadban járunk. Ha tehetjük, ebben az időintervallumban kerüljük a direkt napfényt.

(Borítókép: Zivatar Kazincbarcikán 2020. júniusban. Fotó: Kaszás Tamás / Index)