Pusztai Erzsébet: Nincs főnök az egészségügyben, ez egy kormányzási módszer

ZS 9673
2023.07.13. 18:04
Azok a magánszolgáltatók, akiktől most az állam fel akarja vásárolni a CT- és MRI-készülékeket, nyugodtan fordulhatnának az Európai Unióhoz – mondta Pusztai Erzsébet orvos, korábbi államtitkár az Indexnek. A Konkrétan legújabb adásában elhangzott: az egészségügyben nem szakmai döntések születnek, hanem kívülről jövő gazdasági lobbiérdekek mentén működtetik az ágazatot.

„Nagyon régóta nincs egyértelmű főnök az egészségügyben (...) 2010 óta pedig világosan lehet látni, hogy noha volt olyan államtitkár, aki komoly koncepciót készített az ágazat átalakítására, akkor sem aszerint működött a rendszer” – fogalmazott az Index Konkrétan című műsorában Rónai Egonnak Pusztai Erzsébet, aki szerint az egészségügy pontosan az oktatás mezsgyéjén halad. „Ez egy kormányzási módszer, úgy néz ki, mintha lenne felelős minisztérium, ugyanakkor nem ott dőlnek el az ágazattal kapcsolatos döntések”  magyarázta a korábbi államtitkár.

A CT- és MRI-vizsgálatok államosításáról elmondta, az ilyen és ehhez hasonló döntésekből súlyos, rendszerszintű problémák adódhatnak. Kifejtette, ha a magánszektort teljesen kivezetik a területről, és ugyanaz lesz  jelen esetben az állam  a finanszírozó, a szolgáltató, a szabályozó és az ellenőrző szerv, akkor nem a beteg érdeke fog érvényesülni, hanem a tulajdonosé.

Rónai Egon kérdésére elmondta, a témában valóban társadalmi egyeztetés indul, azonban egy rapid módon, szinte három nap alatt átnyomott törvényjavaslatról. „Milyen eljárás ez?” – tette fel a kérdést Pusztai Erzsébet, aki szerint azok a magánszolgáltatók, akiktől most az állam fel akarja vásárolni a CT- és MRI- készülékeket, nyugodtan fordulhatnának az Európai Unióhoz a szabad szolgáltatásáramlás sérülése miatt.

Pusztai Erzsébet szerint ez nem szakmai döntés, és nem a betegek érdekét szolgálja, hanem az ágazaton kívülről érkező gazdasági lobbiérdekeknek tesz eleget. „Mindezt az is alátámasztja, hogy egyszerre született döntés az államosításról, illetve egy ezzel ellentétes döntés, a kórházi gyógyszertárak kiszervezéséről” – vélekedett a 99 Mozgalom tagja, aki elmondta azt is, nem igazán tudja, mi történik a kampányfinanszírozás körül.

Úgy fogalmazott ugyanakkor, vérlázító, hogy a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy gáncsolja azokat, akik velük szemben lépnek fel. „Ez a kormány mindig fog találni olyat, ami – még ha nem is igaz – alkalmas arra, hogy az ellenzéket vádolja vele” – tette hozzá Pusztai Erzsébet.

Konkrétan legújabb adásában szó volt még egyebek mellett:

  • a rekordösszegű, 75 milliárd forintnyi kórházi adósságokról,
  • az önkormányzati szakrendelők államosításáról,
  • a szintén államosított lombikintézetekről,
  • a 99 Mozgalom és a CÖF finanszírozásáról.

Konkrétan aktuális adását itt, a korábbi epizódokat ide kattintva tekinthetik meg.

(Borítókép: Rónai Egon és Pusztai Erzsébet. Fotó: Fekete Tímea / Index)