18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Késsel és baltával támadt élettársára egy férfi, súlyosbítja ítéletét az ügyészség

2023.07.13. 14:37

A vádlottat a Nyíregyházi Törvényszék előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, valamint a közlekedés biztonsága elleni bűntett miatt 18 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte.

Az ügyészség közölte, a férfi és élettársa 2012 tavaszán költöztek össze, és még ugyanebben az évben megszületett közös gyermekük. A kapcsolatuk eleinte rendezett volt, később azonban komoly pénzügyi, elszámolási vitáik, valamint gyermekneveléssel kapcsolatos nézeteltéréseik voltak.

Mivel a férfi mindenképpen meg akart szabadulni az élettársától és egyúttal megszerezni közös gyermekük kizárólagos felügyeleti jogát, ezért elhatározta, hogy megöli párját.

Ennek érdekében 2015. február 25. napján megkérte a sértettet, hogy utazzon el vele a szomszédos megyében élő szüleihez. Itt a férfi – míg édesanyja a boltban volt – elővette a közös otthonukból titokban magával vitt 12,5 centiméter pengehosszúságú konyhakést, és azzal a szobában gyanútlanul filmet néző élettársára támadt.

A lakásban az előle menekülő nőt többször a fején megszúrta, majd baltával fejen is ütötte.

A légcsőszúrás miatt egyre rosszabb állapotba került nő ekkor arra kérte a párját, hogy ne bántsa tovább, hagyja inkább elvérezni. A férfi abban bízva, hogy párja elvérzik, abbahagyta a sértett bántalmazását. Ekkor érkezett haza a vádlott édesanyja, aki felszólította fiát, hogy hívjon segítséget. 

A nő életét a szakszerű orvosi beavatkozás mentette meg, azonban sérülései maradandó fogyatékossággal gyógyultak.

A bűncselekmény elkövetését a vádlott mindvégig tagadta. Állítása szerint ő az ügy sértettje, ezért az ítélet ellen a védőjével elsősorban felmentésért, másodsorban eltérő minősítés és enyhítés érdekében jelentettek be fellebbezést. Az ügyészség az ítélet ellen a vádlott terhére a kiszabott büntetés súlyosításáért, hosszabb tartamú szabadságvesztés büntetés kiszabása érdekében fellebbezett.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint 

a törvényszék eltúlzottan alacsony mértékben állapította meg a szabadságvesztés büntetés tartamát.

Indoklásuk szerint a vádlott hosszú időn keresztül, kitartóan, a sértettet üldözve, több veszélyes eszközt is használva valósította meg a kirívóan durva, élet kioltására irányuló erőszakot. Az elkövető személyisége fokozott társadalomra veszélyességet hordoz, így a kiszabott büntetés nem alkalmas a büntetési célok elérésére, ezért a fellebbviteli főügyészség a büntetés számottevő súlyosítására tett indítványt.

Másodfokon az ügyben a Debreceni Ítélőtábla dönt.