Németh Zsolt elárulta, mikor döntenek Svédország NATO-csatlakozásáról

2023.07.14. 06:50
Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Németh Zsolt elárulta, szeptember közepén került az Országgyűlés elé a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjának kérdése. Orbán Viktor a korábbiakban azt ígérte, hogy „nem mi leszünk az utolsók, akik jóváhagyják Svédország csatlakozását”.

Július 13-án Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke volt az Inforádió vendége. A Fidesz alapító tagja többek között arról beszélt a műsorban, hogy mikor dönthet a magyar parlament Svédország NATO-csatlakozásáról.

Arról korábban már írtunk, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök támogatja Svédország NATO-tagságra irányuló kérelmét, amivel Magyarország maradt az egyetlen NATO-tag, amely még nem járult hozzá Stockholm szövetségi csatlakozásához.

Németh Zsolt jelenleg nem látja szükségszerűnek, hogy rendkívüli ülést hívjanak össze emiatt. Emlékeztetett, hogy a török nemzetgyűlés is októberig adott magának időt, hogy döntsön ebben az ügyben. Ezután a török elnök szavait idézte, aki úgy fogalmazott, hogy az október 1-jét követő ülésszaknak a napirendjére kiemelt prioritásként kívánja szerepeltetni a svéd NATO-csatlakozás kérdését. A külügyi bizottság elnöke hozzátette,

a munkát szeptember közepén kezdik meg.

A döntés az Országgyűlés kezében van

Szijjártó Péter egy régebbi nyilatkozatában arról beszélt, hogy a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjáról szóló döntés teljes egészében az országgyűlési képviselők kezében van, a kormány készen áll, hiszen rég benyújtotta az előterjesztést.

Kedden arról posztolt a külgazdasági és külügyminiszter, hogy a kormány álláspontja változatlan és világos: támogatják a svéd NATO-csatlakozást, ezért is terjesztették már hosszú hónapokkal ezelőtt az erről szóló javaslatot az Országgyűlés elé. Már csak technikai kérdés a ratifikációs folyamat lezárása – tette hozzá Szijjártó.