Kiderült, hányszor utazott különgéppel Novák Katalin beiktatása óta

2023.07.17. 08:23
Novák Katalin köztársasági elnök beiktatása óta 44 alkalommal járt külföldön hivatalos ügyben. 41 alkalommal vette igénybe az Airbus A319-es különgépet. Az utazások összesen 115 millió forintba kerültek.

Beiktatása óta Novák Katalin köztársasági elnök 44 alkalommal járt külföldön hivatalos úton. Szinte minden alkalommal az állami tulajdonban lévő Airbus A319-es repülővel utazott – tudta meg az RTL.

Hivatalos adatok alapján mindez 115 millió forintba került az adófizetőknek.

A kormány tagadja ugyan, hogy hivatalos kormánygépként használja az Airbus gépet, de a külföldi utazásokról szóló statisztikák ennek ellentmondanak. A géppel nemcsak Orbán Viktor miniszterelnök utazik, hanem a miniszterei is és a köztársasági elnök is.

Brazília volt a legdrágább

Novák Katalin külföldi útjai eddig több mint 115 millió forintba kerültek, viszont az nem derül ki a közérdekű adatigénylésre küldött számokból, hogy hogyan számolták el a költségeket. A legdrágább út a 2022. júliusi brazíliai volt, ez 50 millió forintba került, viszont két alkalommal is 0 forint van feltüntetve, egyik esetben a hivatalos adatok szerint biciklit használt.

Az, hogy a köztársasági elnök ilyen gyakran utazik külföldre, nem meglepetés, hiszen Novák Katalin már a beiktatásakor jelezte, hogy erősebb diplomáciai kapcsolatokat kíván kialakítani elődjeinél.

Kövér László tavaly óta hét alkalommal tett hivatalos külföldi látogatást, és ugyan minden alkalommal kereskedelmi járattal repült, az egy alkalomra jutó költségek mégis magasabbak az ő, mint a Novák Katalin utazásai esetében, ugyanis a hét külföldi út összesen 57 millió forintba került  írja az RTL.

Izlandra például 1 millió forintba, Dél-Koreába és Mongóliába 2,5 millió forintba került az útja, míg Kenyába 2 millió forintért értékben repült az országgyűlés elnöke.