Több magyar településen is korlátozták az ivóvíz-felhasználást

2023.07.19. 20:47
Több Pest vármegyei településen is spórolni kell a vízzel, hogy megelőzzék az ivóvízhiányt. A fővárosban az elöregedett hálózat nem bírja a hőség miatt megugró terhelést, ezért rendszeresek a csőtörések, de a megfelelő karbantartásra nincs pénz. Budapest vezetése a kormánytól vár segítséget, azonban a kormány szerint a főváros felelőssége a kialakult helyzet.

Érden és öt másik, környező településen részleges locsolási tilalom van érvényben augusztus végéig, vagyis reggel és este nem szabad ivóvízzel öntözni, sem medencét tölteni, azért, hogy ne legyen vízhiány – közölte az RTL Híradó. Érden a legnagyobb problémát az elmúlt években beköltözött új lakók jelentik.

Pomáz polgármestere elsőfokú vízkorlátozást rendelt el, amely értelmében reggel hat és este tizenegy között kell takarékoskodni a vízzel. Erre azért volt szükség, mert az elmúlt időszakban nagyot ugrott a vízfogyasztás a településen.

A héten az idei vízfelhasználási rekord is megdőlt a fővárosban, miután 566 millió liter fogyott el egyetlen nap alatt.

A költségvetésünk a vízdíjak révén egyre szűkebb és egyre limitáltabb volt, ami nem tette lehetővé azoknak a felújításoknak az elvégzését, amelyekre szükség lett volna. Tulajdonképpen ott tartunk, hogy a 2009-es vízdíjakon szolgáltatjuk a vizet

– magyarázta a Fővárosi Vízművek vezérigazgatója, Csörnyei Géza az RTL Híradónak. A budapesti vezetés olcsóbb vizet szeretne.

A kormány az RTL megkeresésére azt írta, hogy a Fővárosi Vízművek működése a főpolgármester felelőssége, aki a csőd szélére vitte az ország leggazdagabb önkormányzatát. A víziközmű-szolgáltatókat összefogó szervezet elnöke szerint az egész országban fel kell újítani a hálózatot.