Avartüzek pusztítanak az Alföldön: a vasutat és autópályát is elérték a lángok

2023.07.20. 17:31
A száraz forróság miatt az ország keleti felén szinte mindenhol tűzgyújtási tilalmat rendelt el a Katasztrófavédelem. A nyári tüzek nagy része főként az Alföldön pusztít, leginkább Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyében.

Csütörtökön avartűz miatt a katasztrófavédelem leállíttatta a vasúti forgalmat Szatymaz és Kiskundorozsma között. Az utasoknak a Budapest–CeglédSzeged vonalon hosszabb menetidőre kellett számítaniuk – írta a Mávinform a Facebook-oldalán.

Tűz miatt állították le a szegedi InterCityt

A MÁV tájékoztatása szerint csütörtökön a Szegedről a Nyugati pályaudvarra 12:43-kor elindult Napfény InterCity a nyílt vonalon várakozott.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint mintegy három hektáros területen kapott lángra a magas fű és a bozótos. A tüzet a szegedi hivatásos és a sándorfalvai önkéntes tűzoltók négy vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották, de az erős szél nehezítette a munkálatokat.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint egyre több szabadtéri tűzesethez riasztják a tűzoltókat Csongrád-Csanád vármegye területén. Szerdán a vármegye öt pontján csaptak fel a lángok a száraz aljnövényzetben: Szegeden, Bakson és Hódmezővásárhely külterületén.

Szerdán a legnagyobb kiterjedésű tűzeset négy hektáron pusztított Szegeden, a Zsámbok-Réti soron, de az M43-as autópálya közelében is több mint háromhektáros területet érintett a tűz. Itt több szalmabála és egy bálázógép is megsemmisült.

Tűzgyújtási tilalom az ország keleti felén

A száraz forróság miatt az ország keleti felén szinte mindenhol tűzgyújtási tilalmat rendelt el a Katasztrófavédelem.

A magyarországi erdőtüzek 99 százaléka emberi gondatlanság vagy szándékosság miatt következik be.

A nyári időszakban a hosszabb csapadékmentes, száraz-meleg időjárási viszonyok következtében az erdei avar és tűlevélréteg, illetve az itt felhalmozódott elhalt gallyak, ágak teljesen kiszáradnak és könnyen lángra kapnak, szintén elsősorban a felelőtlenül gyújtott tüzek hatására.

A nyári tüzek nagy része főként az Alföldön pusztít. Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegye száraz termőhelyű fenyveseiben szinte minden évben keletkezik erdőtűz.

Az erdőtüzeken kívül a nyári időszakban jelentős méreteket érnek el a még le nem aratott gabonában és a tarlón keletkező tüzek. Jellemzőjük, hogy rendkívül gyorsan terjednek és nagy intenzitással égnek. Megfékezésük nagy erőfeszítésekbe kerül technikai, emberi és anyagi oldalról is.

Szinte minden évben ég a nádas és a tőzeg a Szegedi Nemzeti Kajak-Kenu és Evezős Olimpiai Központ közelében. Néha a tűzoltóknak több napra van szükségük, hogy teljesen el tudják oltani az újra és újra fellángoló tüzeket.