Energiaügyi Minisztérium: A kormány támogatja a hulladék újrafeldolgozását célzó beruházásokat

2023.07.20. 10:21
Júliustól az egész országban elindult az új hulladékgazdálkodási rendszer – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM).

Az EM szerint a kormány célja, hogy Magyarország minél gyorsabban átállhasson a körforgásos gazdaságra, és olyan intézkedéseket tesz, amelyek hozzájárulnak a hulladékból történő értékteremtéséhez.

Ezért a beruházási támogatással segíti azokat a hazai cégeket, amelyek a termékdíjköteles termékekből keletkező hulladékokat kezelik, az erre vonatkozó kérelmek a jövő hónap közepéig nyújthatók be – hívta fel a figyelmet Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár.

Júliustól az egész országban elindult az új hulladékgazdálkodási rendszer, és a jelenlegi termékdíjas rendszer brüsszeli előírásra részben kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerré alakul át.

Ebben a környezetszennyező termékek gyártóinak „a szennyező fizet” elve alapján díjat kell fizetni a termékeik hulladékkezelésével kapcsolatos költségek megtérítésére, ami arra ösztönzi őket, hogy kevesebb hulladékot képezzenek, több legyen az újrahasznosított termék, illetve környezetbarát anyagokat használjanak.

Átsegíteni a cégeket a nehézségeken 

Raisz Anikó hangsúlyozta, a hulladékgazdálkodási iparfejlesztési támogatás célja, hogy enyhítse a hazai vállalkozások az elhúzódó háború gazdasági következményei miatt kialakult likviditási nehézségeit.

Mint írják, a vissza nem térítendő hozzájárulás azokat a hazai cégeket segíti, amelyek a hulladék-újrafeldolgozást komplex hulladékgazdálkodási rendszerek kialakításával, fejlesztésével, hatékonyságnövelésével elősegítő és a másodnyersanyagok felhasználását ösztönző beruházást terveznek megvalósítani.

Kérelmet azok a Magyarországon bejegyzett jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaságok nyújthatnak be, amelyek a termékdíjköteles termékekből keletkező hulladékok kezelését, előkezelését és további kezelésre történő átadását, hasznosítását végzik, vagy a támogatási igényben szereplő fejlesztés révén azt megvalósítják.

A jogosultság feltétele továbbá, hogy rendelkezzenek legalább egy teljes lezárt üzleti évvel, és vállalják, hogy a beszerzett eszközöket a beruházás befejezésének időpontjától számított legalább öt évig fenntartják és üzemeltetik.

Az igényelhető támogatás összege kérelmenként legfeljebb 300 millió forint.