Marad a napos idő kispénteken, búcsút inthetünk a kánikulának?

DMARC20230710011
2023.07.20. 06:13
Csütörtökön napos idő várható, azonban csökken kissé a hőmérséklet. Esőre, záporra, zivatarra nem kell számítani. 27–33 fokos maximumok lehetnek.

Csütörtökön sok lesz a napsütés, csupán északkeleten és néhol nyugaton, délnyugaton fordulhat elő zápor, zivatar.

Az északnyugati szelet többfelé élénk, erős lökések kísérhetik. Pár fokkal mérséklődik a hőség, 2733 fokos maximumokra számíthatunk.

Kontinensünk déli részén továbbra is anticiklon alakítja az időjárást, amely mellé meleg léghullámok társulnak, így a Földközi-tenger térségében folytatódik a forróság. A csúcshőmérséklet nagy területen meghaladja a 35, helyenként a 40 fokot.

Csütörtök napközben már jellemzően sokkal kevesebb helyen kell zivatarokra számítani az északkeleti és a nyugati tájakon, ezek idején azonban még előfordulhatnak heves kísérőjelenségek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat magas középhőmérséklet miatt hat vármegyére adott ki elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést. A napi középhőmérséklet 25 fok felett alakulhat 

  • Bács-Kiskun,
  • Békés,
  • Csongrád-Csanád,
  • Győr-Moson-Sopron,
  • Jász-Nagykun-Szolnok
  • és Tolna vármegyében.

Zivatarok miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, míg elsőfokú figyelmeztetést Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Vas és Zala vármegyére adtak ki.

Pénteken nyugaton és északon lesz több felhő, máshol a többórás napsütést követően délutántól egy újabb hidegfront hatására növekedhet meg nyugat felől erősebben a felhőzet. 

Nagy lehet a kontraszt a hőmérséklet tekintetében, ugyanis az ország északi-északnyugati felén 2226, déli-délkeleti felén 2733 fokot mérhetünk a délutáni órákban.

Péntekre zivatar miatt az egész országra figyelmeztetés van érvényben, míg magas középhőmérséklet miatt Csongrád-Csanád és Békés vármegyében adtak ki figyelmeztetést.

Elvonul a front

Csütörtökre elvonul a front, pár fokot mérséklődik a hőség, viszont a gyenge lehűlés a különösen érzékenyeknél fejfájást, migrént, tompaságot okozhat.

Emellett érdemes lesz odafigyelni arra, hogy sok lesz a napsütés, 10 és 16 óra között nagyon erős, helyenként extrém erős lehet az UV-sugárzás, lehetőleg ne senki se tartózkodjon huzamosabb ideig a tűző napon.

Csütörtökön sok lesz a napsütés, csak északkeleten és néhol nyugaton, délnyugaton okozhatnak zivatarok vizes, csúszós utakat, csökkenő látótávolságot.

Az utakon nem képződik sok akadály az időjárás miatt, mivel zápor csak helyenként várható, esetleg a napsütés ronthatja a látási viszonyokat – írja az Időkép.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

(Borítókép:  Mónus Márton / MTI)