Az egyetemisták rohamára készül az albérletpiac, ennyivel lettek magasabbak az árak országosan

2023.07.20. 09:53
Csaknem 12 ezer kiadó lakásból válogathatnak a bérlők. Az ingatlan.com szakértője szerint az albérletpiac keresleti-kínálati oldalának tavaszi élénkülése mögött a fokozatos drágulás áll.

Általában a felsőoktatási ponthatárok július végi kihirdetése után pörög fel igazán az albérletpiac, az idén azonban már jóval hamarabb elindult az élénkülés az ingatlan.com adatain alapuló legújabb elemzés szerint.

Gyakorlatilag április óta fokozatosan erősödik az albérletpiac keresleti és kínálati oldala.

A kereslet Budapesten több mint 7 százalékkal nőtt éves összevetésben. A friss kínálat ehhez képest kicsit késve, május után kezdett jelentősebben bővülni, júniusban bő 5 százalékkal, július közepéig pedig több mint 7 százalékkal. Jelenleg mintegy 12 ezer kiadó lakásból válogathatnak a bérlők.

Az albérletpiac keresleti-kínálati oldalának tavaszi élénkülése mögött a fokozatos drágulás áll. A KSH-ingatlan.com lakbérindex szerint a lakbérek országosan 15 százalékkal lettek magasabbak tavalyhoz képest

– mondta az idei trendeket ismertetve Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Verseny a jobb albérletekért 

Sok bérlőnél a július augusztus szeptemberi időszakban esedékes a szerződéses évforduló. A tulajdonosok nagy része pedig megemelné a bérleti díjat, amiről már hónapokkal korábban értesítették a bérlőket.

Akik a megemelt bérleti díjat nem szeretnék vagy nem tudják kifizetni, azok már az albérletpiaci főszezon indulása előtt igyekeznek szebb, jobb vagy olcsóbb bérleményt keresni maguknak. Mivel a kínálat folyamatosan bővül, van is esélyük arra, hogy találjanak ilyet maguknak

– tette hozzá Balogh László.

Az ingatlan.com szakértője szerint a kínálat bővülése a beindult albérletkeringőnek is köszönhető. Az albérletekből kiköltözők miatt ugyanis több ezer lakás szabadul fel a piacon, ahová a tulajdonosok új bérlőket várnak majd.

Az, hogy a ponthatárhirdetés előtt magasabb fordulatszámra kapcsolt az albérletpiac keresleti és kínálati oldala, mégsem jelent hátrányt a bérlők számára, mert így még az egyetemisták rohama előtt találhatnak maguknak megfizethetőbb lakást.

A tulajdonosok pedig tudják, hogy a következő időszakban érdemes meghirdetni a kiadó lakásokat az ingatlanhirdetési portálokon, mert heteken belül indul az egyetemisták rohama az albérletekért. Az élénkülő piacon így a korábbinál magasabb bérleti díjért tudják kiadni a kiürült lakásokat.