Mesterházy Attila: Magyarországot elkönyvelték Putyin ügyvédjének

ZS 9636
Már készül a következő országgyűlési választásokra új pártjával Mesterházy Attila, az MSZP korábbi elnöke, aki identitásukat balközép szociáldemokrataként határozta meg. A Konkrétan Rónai Egonnal legújabb adásában kifejtette, Magyarország külpolitikája jelenleg „a béka feneke alatt van”, a Fidesz által leuralt témákkal kapcsolatban pedig dacos hozzáállást ígért.

„Nem győzöm hangsúlyozni, hogy általában minden témában van a Fidesznek egy belső használatra szánt kommunikációja, illetve megvannak a külpolitika számára megfogalmazott válaszai is. Orbán Viktor mást mond Brüsszelben vagy Washingtonban, és mást itthon” – fogalmazott Mesterházy Attila az Index Konkrétan című műsorában azzal kapcsolatban, hogy még meg sem kezdődött Ukrajna felvétele a NATO-ba.

Az MSZP korábbi elnöke szerint a miniszterelnök a mostani, vilniusi csúcson jóváhagyta azt a célkitűzést, hogy Ukrajnának a NATO-ban van a helye – de  tulajdonképpen mindent elfogadott, ami a zárónyilatkozatba bekerült. 

A katonai szervezet parlamenti közgyűlésének tagja beszélt arról is, hogy a NATO-n belül hazánk politikai megítélése és a kommunikáció kifejezetten rossz, „Magyarországot elkönyvelték Putyin ügyvédjének”.

Afelől senkinek nincs kétsége, hogy Orbán Viktor bizonyos kérdésekben „orosz érdekeket szolgál ki”.

Kiemelte azt is, hogy a magyar külpolitikai érdekérvényesítés ilyen gyenge még nem volt sohasem, mint most, „a béka feneke alatt van”. Mesterházy szerint az, hogy egy kormányfőnek mindig a vétójogával kell  fenyegetőznie , hogy valamit elérjen Brüsszelben, nem normális.

Ezeket a kérdéseket a háttérben meg kéne tudni vitatni, hiszen partnerországok ülnek egymással szemben, de láthatóan Orbán Viktornak ez az eszköze nincs meg, ahogy Szijjártó Péternek sem

– fogalmazott a volt  pártelnök , aki szerint a Fideszben „ennek a szebbik arca” Novák Katalin köztársasági elnök, ő végzi a mosolyoffenzívát, ugyanakkor mindenki tudja, hogy nem ő a döntéshozó. 

Beszélt arról is, hogy Szijjártó Péter gépét „nem nagyon látni Nyugaton leszállni”, láthatóan be van határolva  geopolitikailag , hogy őt egyáltalán hol fogadják, bilaterális találkozókat nem nagyon tud magának szervezni.   

A belpolitikai szereplésével kapcsolatban Mesterházy elmondta, túl korán ért el bizonyos pozíciókat, később pedig már nem tudta összehangolni a saját politikai elképzeléseit az MSZP akkori  stratégiájával . „A fontos történések kapcsán egészen más döntéseket hoztam volna” – fogalmazott a volt pártelnök.Kitért rá, egyetért abban Karácsony Gergellyel, hogy a választási kampányok idején ellenzéki politikusok ellen indított lejárató akcióknak a szavazást követően elveszik a jelentősége a Fidesz szempontjából. Erre példaként hozta fel a 2014-es időszakot és Simon Gábor MSZP-elnökhelyettes ügyét, amivel kapcsolatban a mai napig még csak elsőfokú ítélet sem született. 

Mesterházy Attila beszélt arról is, új pártot alapított, aminek  zajlik az előkészítése, és balközép szociáldemokrataként határozta meg identitásukat. „Úgy tapasztalom, vannak bizonyos területek, amiket a Fidesz leuralt, és sértésnek veszi, ha bárki más abba az irányba menne, ilyen például a katolikus egyház” – mondta a politikus, aki ehhez dacosan áll, és nem veszi figyelembe, ezért kért találkozót budapesti látogatásakor Ferenc pápától is. Ugyanakkor szerinte hibás ellenzéki taktika, hogy a Fidesznek mindenben ellent kell mondani. „Be kell látni, hogy a kormánypárt jobban ismeri bizonyos szempontból a magyar választói lélektant, mint az ellenzék”.

Konkrétan legújabb adásában szó volt még egyebek mellett:

  • arról, hogy a NATO-n belüli titkosszolgálati rendszerben milyen szerepe van Magyarországnak;
  • hogy itthon agymosás zajlik, ami megváltoztatja a magyarok véleményét Ororszországról és Putyinról;
  • a hazánknak járó európai uniós forrásokról;
  •  hogy Mesterházy milyen szocialista pártot akart építeni, és mik a legutóbbi választás tanulságai;
  • hogy meg lehet e élni a pártalapításból;
  • hogy a Fidesz indulását Soros György finanszírozta.
  • Konkrétan aktuális adását itt, a korábbi epizódokat ide kattintva tekinthetik meg.

(Borítókép: Rónai Egon és Mesterházy Attila. Fotó: Fekete Tímea / Index)