Pusztulnak a halak a magyar folyókban

2023.07.20. 16:16
Június 17-én az esti órákban a Duna–Tisza-csatornán, Ráckevénél lettek figyelmesek szórványos halpusztulásra a helyi halőrök. Főként csuka- és keszegtetemeket találtak a halőrök. Az oxigénhiány okozhatja a problémát.

A Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség hétfőn este a DunaTisza-csatorna középső szakaszán, a közelben lévő szennyvíztelep befolyója alatt szórványos halpusztulást észlelt – írja a napi.hu

A halőrök megfigyelése a szakaszon az volt, hogy több száz méteren elburjánzott hínár és egyéb vízinövény gátolja az oxigén áramlását a vízben. Napközben ugyan a dús növényzet termeli az oxigént, azonban este a növény is fogyasztani kezdi az éltető gázt, így hajnalra már szinte teljes oxigénhiányos állapot áll be a vízben.

A probléma észlelése után, július 18-án reggel két Truxor kétéltűvel vágták a hínármezőt, továbbá a gépek mozgásával jelentős légbekeverést is végeztek a kritikus szakaszon.

Emellett kiépítenek egy mobil levegőztető állomást is, ami képes lesz megfelelő mennyiségű oxigénnel ellátni az adott szakaszt, leginkább az éjjeli órákban, hiszen akkor lesz erre a legnagyobb szükség.

Július 18-án 8 órától III. fokú, vagyis a legmagasabb vízminőség-védelmi készültséget rendelt el a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság védelemvezetője.

Arra hivatkoztak, hogy a víz hőfoka magas, oxigénszintje pedig alacsony, így a víz minősége folyamatos javításra szorul. Amíg ezek a minőségi paraméterek nem javulnak, folyamatos minőségjavító beavatkozásokat fognak végezni a vízben.