Teljesen elrontották a műemlék templom felújítását

2023.07.24. 13:12
A tiszaföldvári, műemléki védettségű református templom belső részében óriási károk keletkeztek a szakszerűtlen tetőfelújítás miatt. A fapadok eláztak, a frissen festett kazettás mennyezetet foltok borítják, az orgona játszóasztala is látott már szebb napokat. Az eredeti tervek szerint a felújítást 2021 nyarán kellett volna befejezni, de még mindig nem nyitották meg a templomot a hívők előtt.

A Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében található templomot még 2020-ban kezdték felújítani, és azt ígérték, 2021 nyarán már át is adják. Ennek ellenére még két évvel később sem befogadóképes az építmény, sőt katasztrofális állapotok uralkodnak benne – írja az atlatszo.hu.

A templom felújítás miatt zárva, de Isten országa ma is nyitva számodra

– olvasható a megkopott felirat a szegényesen felújított templom kapuján.

A református templom munkálatai már 2020 decemberében megakadtak, pénzhiány miatt. A téli szél időközben letépte a nejlonfóliát a felújítás alatt álló építményről, így azt az időjárás kegyetlenül megrongálta. Mivel az épület külső szemlélők elől zárva tartott, ezért a belső károk sokáig nem láttak napvilágot.

Sittes zsákok, por és használhatatlan padok

Katasztrofális állapotok fogadták az érdeklődő híveket a tiszaföldvári református templomban. Belépve sittes zsákokba botlottak, vastag rétegekben állt a por, a padokat pedig használhatatlanra áztatta az eső. 

Egy helyi lakos felháborodását fejezte ki:

Siralmas, ami történt a templomunkkal!  Itt valaha élet volt, nyári táborok voltak, vasárnap istentisztelet. Itt konfirmáltam. Most olyan minden, mint a sivatag.

Az erős beázások nem kímélték a mennyezetet és az orgonát sem. Utóbbi használhatatlan lett. A mennyezeten pedig szemmel látható hatalmas foltok keletkeztek.

Az egyházmegye kommunikációs tanácsadója a kivitelező szakmaiatlan munkáját okolja.