Egy nap van hátra az izgalomból, erre figyel most minden felvételiző

2023.07.25. 12:11
Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár kedden a Kossuth rádió reggeli műsorában elmondta, szerda este nyolc órakor kihirdetik a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, ekkor derül ki, hogy a több mint 126 ezer jelentkező közül kik nyertek felvételt az egyetemekre.

A politikus közlése szerint a leendő hallgatók sms-ben kapnak majd értesítést arról, hogy felvették-e őket.

Hozzátette, az országban számos helyszínen szerveznek eredményváró rendezvényt, a főváros mellett Egerben, Miskolcon, Debrecenben, Pécsett, Szegeden, Győrben, Kecskeméten, Salgótarjánban és Miskolcon is lesz Pont Ott Parti.

Hankó Balázs elmondta,

a ponthatárokról a felvi.hu portál is folyamatos tájékoztatást fog adni, de nyomon követhetők az eredmények a Facebookon, valamint az M1 csatorna is körkapcsolást ad az eredményváró helyszínekről.

Az államtitkár kiemelte, tavalyhoz képest 27 százalékkal növekedett a jelentkezők száma, ami azt jelzi, hogy „sikeres a magyar felsőoktatás, és minél többen szeretnének ebből a sikerből részesülni”.

A felvételizők számának emelkedése az államtitkár szerint arra is utal, hogy a korábbinál rugalmasabb, függetlenebb lett az eljárás.

Hankó Balázs beszámolt arról is, hogy az idei felvételin jelentős volt a létszámemelkedés a gazdasági-társadalmi szempontból fontosabb képzési területeken, például a műszaki, mérnöki, informatikai vagy a pedagógusi szakokon.

Népszerűbbek a vidéki egyetemek

Hozzátette, a korábbinál sokkal többen jelentkeztek a vidéki egyetemekre, és a hátrányos helyzetű régiókból is többen szeretnének bekerülni a felsőoktatási intézményekbe.

Hankó Balázs arra is kitért, hogy az elmúlt években lezajlott modellváltásnak köszönhetően az intézmények az adott térség munkaerőpiaci igényeit figyelembe véve alakítják ki a képzési kínálatukat.

Az átalakítás célja éppen az volt, hogy a gazdasági szereplőkkel összekapcsolják az egyetemeket – jelentette ki az államtitkár.

Sokat ér egy diploma

Hankó Balázs a magyar egyetemeket méltatva ismertette, hogy a nemzetközi rangsorokban tizenegy hazai egyetem került be a legjobb öt százalékba, és az elmúlt években sikerült megduplázni a nemzetközi hallgatói létszámot.

Elmondta továbbá, ma 10 diákból átlagosan 7,5-8 állami ösztöndíjjal kezdheti meg a tanulmányait, ez pedig nemzetközi összehasonlításban is egyedülálló.

Ha egy átlagos, négyéves képzési időszakot veszünk, akkor az állam hatmillió forintot költ egy diák tanulmányaira

– jegyezte meg.

Hankó Balázs arról is beszélt, hogy a diploma megléte a munkavállaláskor „minimum másfélszeres bérszorzót jelent”, és a végzettek nagyon rövid idő alatt, átlagosan 36 nap alatt el tudnak helyezkedni.