Fontos figyelmeztetést kapott a kormány: több kórházban leállhat a betegellátás

2023.07.26. 14:43
Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) felhívta Magyarország Kormányának figyelmét, hogy a Kormány által a kórházak lejárt adósságállományának részleges rendezése érdekében tett lépések nem elégségesek. Szerintük amennyiben nem történik intézkedés, több intézményben leállhat a betegellátás.

A Magyar Államkincstár adatai szerint, a költségvetés alá tartozó kórházak és háttérintézmények lejárt tartozásállománya június 30-án 70,2 milliárd forint volt.

A négy orvosi egyetemmel együtt az adósságállomány elérte a 86,5 milliárd forintot, ami történelmi rekord.

Hivatalos forrásból származó információk szerint Magyarország Kormánya július folyamán 39,3 milliárd forintot juttat az állami fenntartású fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmények rezsiköltségeinek – és csak annak – finanszírozására – áll az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) MTI-hez eljuttatott közleményében.

A szervezet szerint figyelembe véve azt, hogy az energiaszolgáltatók állami tulajdonban vannak, illetve hogy egyes további gazdasági szereplők – pl. a büntetés-végrehajtás gazdasági társaságai – által kibocsátott számlák kifizetése általános elsőbbséget élvez, elmondható, hogy a magyar állam egyelőre kizárólag az érdekkörébe tartozó vállalkozások helyzetének javítására koncentrál a költségvetési források felhasználása során.

Az OSZ felmérése szerint a lejárt adósságállomány legalább fele a gyógyító technológiákat – így az orvostechnikai eszközöket – szállító cégek felé áll fenn.

Mivel ezek a technológiák nélkülözhetetlenek a magas színvonalú gyógyítás során, a rendkívül rossz finanszírozási helyzet miatti esetleges kiesésük a betegellátásból súlyos veszélyeket hordoz magában.

Mindezek miatt az OSZ nyomatékosan kérte a kormányt, gondoskodjon az egészségügyi intézmények megfelelő finanszírozásáról, és mihamarabb nyújtson segítséget abban, hogy a kórházak még a nyár folyamán ki tudják fizetni az összes beszállítójuk felé fennálló, lejárt tartozásukat.