Minden várakozást alulmúltak a magyar diákok a kompetenciamérésen

2023.07.26. 19:02
Soha olyan rossz eredmények nem születtek a kompetenciamérésen, mint tavaly. A legfrissebb eredmények szerint a diákok jelentős része az alapszintet sem érte el a szövegértési feladatoknál.

Rémisztő képet festenek a legújabb kompetenciamérés eredményei. A tavalyi adatokhoz képest jelentősen csökkentek a magyar tanulók pontszámai a szövegértési feladatoknál – írja a hvg.hu.

A portál hangsúlyozza, a felmérést 2008-ban sztenderdizálták,

azóta pedig egyszer sem született olyan gyenge eredmény, mint 2022-ben.

Az adatok alapján a legnagyobb visszaesés a nyolcadikosoknál és a tizedikeseknél történt. A felmérés szerint a nyolcadik osztályosok 40 százaléka, valamint a tizedikesek egyharmada az alapszint alatt teljesített szövegértésben és a digitális eszközök használatában.

A HVG szerint ehhez a koronavírus okozta távoktatás is hozzájárult, hiszen a digitális képességek alapvetően is igen gyengék voltak. A szakemberek szerint az eredmények azt mutatják, hogy

a diákok jelentős része a munkaerőpiacra kerülve kizárólag betanított munkára lesz alkalmas.

Habár matematikában is rossz eredmények születtek, ugyanakkor a természettudományos tárgyaknál mind a nyolcadik, mind a tizedik osztályosok közül sokan behozták a lemaradásukat.

Regionális elosztást tekintve Budapest visszaesett ugyan, de így is kiemelkedő eredményeket ért el az ország többi részéhez képest. Vidéken a Nyugat-Dunántúl teljesített jól, ugyanakkor a szövegértési feladatokat tekintve a 174 vidéki járás közül 71-ben a nyolcadikosok átlaga nem éri el azt a szintet sem, ahol országos átlag szerint hatodikban kellene tartaniuk.