Fót elérte azt, amiről több település is csak álmodik

2023.07.27. 16:19
Vass György polgármester a Facebook-oldalán számolt be róla, hogy mégsem épül akkumulátorgyár Fóton. Elmondása szerint az önkormányzat ezzel elérte, amiért hónapok óta dolgozott.

Korábban mi is beszámoltunk Szijjártó Péter bejelentéséről, hogy a BYD kínai elektromosautó-gyártó tízmilliárd forintos beruházással akkumulátor-összeszerelő üzemet létesít Fóton, amely állítása szerint első körben száz új munkahelyet hozott volna létre.

Ezzel kapcsolatban nemrég lakossági fórumot is szerveztek Fóton, ami alapján kiderült, hogy a helyiek nem támogatják a gyár megépítését, a polgármestert ki is fütyülték ezen az eseményen.

Most Vass György, a település polgármestere a Facebook-oldalán bejelentette, garanciát kapott a város arra, hogy nem települ Fótra akkumulátorgyár.

Azt írta, az önkormányzat elérte, amiért hónapok óta dolgozott. „A HelloParks nyilatkozatban vállalta, hogy fóti területen a jövőben nem köt bérleti szerződést akkumulátorcellák gyártásával foglalkozó vagy más, jelentős zavaró hatású tevékenységet végző vállalattal”. 

Ezzel garanciát kaptunk arra, hogy a lakosokat akkumulátorcellák gyártásából jelentős környezeti hatások (levegő-, talaj-, víz- vagy környezetszennyezés) nem érhetik a jövőben sem

– írta bejegyzésében.

A HelloParksszal kötött megállapodás részeként, mint kiderült, módosul a hatályban lévő településrendezési szerződés is. Ebbe ugyanis bekerül, hogy „a HelloParks területén végzett tevékenységek környezetre gyakorolt hatását folyamatosan kötelező mérni és az eredményekről tájékoztatást szükséges adni”.

Kiemelte, hogy a fenti garanciák birtokában a HelloParks rendeltetésmód-változásra irányuló, településképi bejelentését a szóban forgó csarnoképületre az önkormányzat tudomásul vette. Ugyanakkor a BYD és a HTNS tevékenységével kapcsolatos hatósági és bírósági eljárások továbbra is folyamatban vannak, ugyanis ezek hiányában nem végezhető összeszerelési vagy veszélyesanyag-raktározási tevékenység.

Azonban ugyanezen a napon jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy  mintegy 580 milliárd forint értékű beruházással Nyíregyházán építi fel első európai üzemét a világ egyik legnagyobb akkumulátorgyártója, a kínai Sunwoda, és ezáltal több ezer új munkahely jön létre.